Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
El Lluçanès. Un balcó del prepirineu.
El Lluçanès és una comarca natural entre Osona, el Berguedà i el Bages. Està situada a l’interfluvi de les conques del Llobregat, a l’oest, i del Ter, a l’est, formant un altiplà inclinat lleugerament cap al Bages. Les serralades de més altitud se situen al nord on la Depressió Central Catalana passa a ser Prepirineu.

Hom s’imagina que un altiplà, tal com el seu nom indica, és pla, però al Lluçanès els rius i les rieres que el travessen s’han encarregat d’erosionar-lo creant la sensació de ser un territori trencat i de complicada orografia.

Contràriament a ser des de sempre una terra de transició entre el blat i les pastures i entre la terra del pa i la del vi, no hi ha grans eixos de comunicació que el travessin fet que l’ha mantingut relativament aïllat d’altres comarques. Aquesta situació ha permès que el Lluçanès s’hagi mantingut preservat de la gran industrialització i desenvolupament urbanístic que han sofert altres comarques veïnes. Per tant, ens trobem en un espai on hi trobem una natura bella, proporcionada, des d’on el bell mig podem veure les muntanyes de Montserrat, el Pedraforca, el Montseny, el Cadí i el Pirineu.

Precisament l’accessibilitat del Lluçanès cap al Pirineu va fer possible secularment el pas dels ramats transhumants que anaven dels plans a la muntanya. Aquest fet ha configurat la gran majoria dels catorze pobles i la multitud de llogarrets del Lluçanès. Encara es conserven unes cinc-centes masies de les quals la meitat són habitades. Prop del castell de Lluçà, trobem dues joies del romànic: l’església rodona de Sant Vicenç i la canònica agustiniana de Santa Maria, amb interessants capitells i pintures murals del segle XIV. La riera de Merlès descriu una vall tan bella com feréstega, zona de protecció de les llúdrigues i on les llegendes situen els aplecs de bruixes.

La forma de vida al Lluçanès encara reflexa oficis, tradicions i la manera de ser de la Catalunya dels passats segles. Convé conèixer aquests valors per entendre d’on venim, i alhora gaudir del paisatge i la tranquil·litat que ens ofereixen els seus pobles.

 

Un viatge que us recomanem. Feu una ullada a les rutes que us proposem

 enrera

Links / Download
BAG 001_Sant Feliu de Sasserra
OSO 064_Alpens
OSO 063_Santa Eulalia de Puigoriol
OSO 062_Olost
OSO 059_Vic
OSO 057_Perafita
OSO 047_Oristà
OSO 045_Sant Boi de Lluçanès
OSO 043_Olost
OSO 038_Lluçà
OSO 036_Prats de Lluçanès
OSO 027_Lluçà
OSO 026_Lluçà
OSO 023_Oristà
BAG 002_Sant Feliu de Sasserra
Territoris Serens
Web Turisme