Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Espai Natural de les Guilleries. Boscos exuberants, brollador de Catalunya.
El potencial turístic de les Guilleries és enorme. Us convidem a descobrir i conèixer els magnífics paratges naturals i el ric patrimoni cultural que conformen un territori amb entitat pròpia amb grans possibilitats i multititud de camins per recórrer en bicicleta.

Els massís de les Guilleries és una àrea muntanyosa situada a l'extrem septentrional de la serralada Prelitoral catalana, a cavall entre les comarques de la Selva i Osona. Els límits de l’espai venen determinats per un marc geogràfic molt clar: el Riu Ter i els embassaments de Sau i Susqueda pel nord, l’alineació muntanyosa de Sant Gregori i Santa Bàrbara per llevant o vall d’Anglès, la capçalera de les conques fluvials del massís pel sud i la conca fluvial de la Riera Major per ponent.

 

Vist des del cim més alt, Sant Miquel de Solterra o de les Formigues, el massís té l’aspecte d’un paper rebregat, sense espais plans i conformat per grans desnivells que genera un relleu vigorós de careners molt alts i marcats. Aquests acullen un conjunt de conques fluvials que desguassen llurs aigües vers el riu Ter i la Tordera.

 

La coberta vegetal del massís és una de les més importants de Catalunya ja que acull extensos i exuberants boscos amb estatges diferents, des de boscos de ribera amb verns, pollancres, oms, freixes i nogueres, fins els estatges de més altitud on podem trobar principalment alzines suredes, roures, castanyers i esplèndides fagedes. Els boscos de les Guilleries també acullen importants extensions de avetoses amb exemplars excepcionals i, amagats entre la frondosa vegetació del massís, trobareu gegants amb arrels i branques catalogats com a arbres monumentals: roures, alzines, castanyers, pins, suredes, freixes… alguns d’ells, com el roure de Ca n‘Iglesias, registrat com el roure de més capçada de Catalunya.

 

Ela núvols i la pluja visiten tot sovint les Guilleries, conformant un massís on l’aigua brolla per totes bandes: deus, fonts, salts, rieres, torrents i rierols. La morfologia geològica d’aquestes muntanyes, bàsicament un sòl de consistència sorrenca, ha donat lloc a gran quantitats d’aqüifers, els més importants de la península Ibèrica, grans bossses d’aigua connectades sota terra on després de reposar durant anys, aflora transformada i carregada de virtuts mineromedicinals.

 

Les Guilleries són plenes de camins forestals que, amagats per l’espessa coberta vegetal, s’han utilitzat durant segles per anar a les finques. Al massís trobareu magnígfiques i importants masíes que tradicionalment han lligat la seva vida a l’explotació dels boscos, amb oficis ja desapareguts com ara el de carboner, el de roder, etc. La intensa activitat forestal va propiciar el desenvolupament de la indústria de la fusta i se sap que, al segle XIV, l’ofici de torner ja estava arrelat a Sant Hilari Sacalm. Els petits tallers artesans es van especialitzar els anys seixanta en peces de decoració, en mobiliari auxiliar i, posteriorment, en làmpades amb un acabat molt particular, conegut com a fusta cremada. Ara, l’Ajuntament de Sant Hilari i Artesania Catalunya han impulsat el projecte Oficis Singulars per ajudar els artesans locals a explorar nous segments de mercat.

 

Les Guilleries és també terra de llegendes amb capelles, monestirs i castells de difícil accés. Els seus boscos amaguen moltes històries de bandolers, el més conegut dels quals fou en Joan de Serrallonga, nascut a una masia propera a Viladrau i convertit en heroi per la literatura. Els alzinars i boscos frondosos de les Guilleries li servien d’amagatall, a ell i a d’altres bandolers, per portar a terme les seves escomeses.enrera

Links / Download
SEL 002_Osor. Volta per la Serra de Sant Benet
SEL 003_Osor. Els límits de les Guilleries. Pantà de Susqueda
SEL 004_Arbúcies. Pujada a Santa Fe
SEL 005_Cellera de Ter. Entre les Guilleries i el Collsacabra
SEL 009_Anglès. Puigdefrou i Santa Bàrbara, dos miradors de Les Guilleries.
SEL 011_Sant Hilari Sacalm. Volta per les Guilleries
SEL 012_Santa Coloma de Farners. Ruta de les 10 ermites
SEL 013_Sant Hilari Sacalm. Els exhuberants boscos de les Guilleries.
SEL 014_Arbúcies. D'Arbúcies a Sant Hilari Sacalm
SEL 015_Arbúcies. D’Arbúcies a Espinelves i tornada pel Coll de Bordoriol
SEL 016_Sant Hilari Sacalm. Pels límits de La Selva i Osona
SEL 017_Osor. Ascenció al punt més alt de les Guilleries.
SEL 018_Sant Hilari Sacalm. Volta a la capçalera de la Riera de la Masó
OSO 001_Viladrau. Ascensió a Sant Segimon i tornada pel sender de l’Erola
OSO 015_Sant Sadurní Osormort. Perfilant los riscos de Vilanova y la Riera Major
OSO 016_Sant Sadurní Osormort. Les Guilleries entre Osona i la Selva
OSO 031_Espinelves. Volta al Turó dels Carlins
OSO 046_Espinelves. Descobrint la Riera de Castanyadell