Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Aran. Tocant el cel
La “Val d’Aran”, nom com se la coneix en aranès, una variant gascona de la llengua occitana que es parla en aquesta recollida vall del Pirineu, és la única comarca de Catalunya que aboca les seves aigües a l’Atlàntic. La fesomia de la comarca, d’origen glacial, esta definida per profundes valls des d’on s’aixequen verticals, muntanyes que fàcilment sobrepassen els 2.000 metres d’altitud. Aquesta singular orografia, no oblidem que els principals cims dels Pirineu es troben a tocar, fa que tot el territori sigui un destí ineludible per tots aquells que gaudeixen dels ambients d’alta muntanya. Un autèntic paradís per la pràctica de la BTT.

Les propostes que us presentem completen pràcticament tota l’oferta de rutes que es poden fer per aquest territori fronterer.  La majoria, òbviament, tenen una característica comuna: sempre pugen. D’altra banda, qualsevol d’elles ens ofereix un viatge ple de sensacions i emocions que afloren davant la immensitat i grandesa del territori que ens envolta.  Rutes especialment dissenyades per beures el paisatge a cada cop de pedal. Trajectes per degustar cada part de l’immens territori que desfila davant dels nostres ulls, des de les profundes valls a les abruptes serralades del Pirineu Central que les tanquen. Navegant prop dels núvols desxifrarem un per un, i no en son pocs, cadascun dels abruptes pics que apunten cap el cel, la tonalitat grisenca dels quals contrasta amb el mantell blanc que encara cobreix la glacera sota l’Aneto, lamentablement en perillós retrocés.

 

Pedalejar per l’Aran ens regalarà multituds de moments plaents, records que quedaran fixats per sempre en la memòria. Retindrem l’intens color verd que desprenen els prats d’alta muntanya, fàcilment recordarem l’encant del bestiar pasturant-t´hi plàcidament  i encara a casa sentirem la remor de l’aigua dels rierols lliscant entre les pedres. Una acumulació de sensacions que fan que l’ànima quedi totalment abduïda per l’entorn, extasiada, i que cada pedalada no representi un desgast físic, sinó un acostament a aquest encisador ambient. Joia cicloturística en estat pur.
 
I que dir de la bellesa de la frondositat dels boscos, pas obligat per accedir a les parts altes de les serres, i les intenses olors que els traspassen d’aquí a allà.  Boscos d’arbres gegantins (pins, faigs, avets o pins negres, entre d’altres) ancorats als forts pendents de les vessants que cauen en vertical descens al fons de la vall.  No marxeu de la comarca sense visitar la vall de Toran si voleu entendre el que volem dir.
 
Un darrer apunt. Tots els pobles de la vall estan comunicats per antics camins de ferradura, un patrimoni cultural i històric que afortunadament la vall ha anat recuperant i que ens regala amb moments màgics damunt la bicicleta.  Bells recorreguts per antics traçats, perfectament dissenyats per eixir del fons de la vall o per connectar els pobles aranesos, ubicats a mitja alçada presidint les valls, amb camins que semblen desafiar la gravetat. Una meravella arquitectònica molt ben exemplificada entre Porcingles i Canejan o la espectacular baixada de Canejan al fons de la vall. Un plaer que cal tastar.
 
La Vall d’Aran és un paradís per fugir de la calor estiuenca i gaudir de la BTT al cent per cent. I ja posats, no marxeu sense degustar la gastronomia aranesa, un premi merescut del que no cal defugir.  

Salut i pedalenrera

Links / Download
Totes les rutes de l'Aran