Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Solsonès
SOL 006_Sant Llorenç de Morunys
Serra del Verd. Serra de Guixers. Vall de Lord
Sant Llorenç de Morunys_Sant Lleïr_Sant Martí de Guixers_Valls_Sant Martí de la Corrius_Mare de Déu Puig-aguilar_Coll de Jovells_Les Collades_Coll dels Brulls_La Pedra_Sant Llorenç de Morunys
Mapes Comarcals de Catalunya. Solsonès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 47 Km
Desnivell: 1890 m
Temps: 5 H 15 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 028_Gósol
SOL 004_Sant Llorenç de Morunys
SOL 003_Sant Llorenç de Morunys
BER 038_Llinars (Castellar del Riu)
SOL 007_Sant Llorenç de Morunys
BER 050_Gòsol
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Serra del Verd i Serra de Guixers o els ambients feréstecs de la Vall de Lord


Ruta solitària, feréstega i exigent que voltant la Serra de Guixers ens porta als peus dels cims del Cap d’Urdet i Cap del Verd per la vessant més abrupte i salvatge de la Serra del Verd. Pel camí, afloraments de guix que ens permeten descobrir el passat artesanal d’aquesta indústria a la Val de Lord, boniques ermites romàniques catalogades com a monuments protegits i llogarrets idíl·lics que no et pots perdre. Molt recomanable.

La ruta comença passat el pantà de la Llosa del Cavall per una pista boscosa que puja a l’esglesiola de Sant Lleïr, una ermita d’origen preromànic a prop de Casabella i Cal Calot. A l’ermita continuem pel sender GR que ens baixa al rierol que ve de Pratformiu. Fem un curt tram no ciclable fins a trobar una pista amb trams de fort pendent que evitant el mas la Vilella ens porta a Coll de Berla, al bell mig d’una explotació minera de guix a cel obert ben diferent de les explotacions artesanals dels jaciments de la Vall de Lord que hi havia a l’Edat Mitjana.

Resseguint l’orografia de la Serra de Guixers enllacem amb el nucli de Valls gaudint en el trajecte de bones vistes de l’encinglerada cara nord de la Serra de Busa. Passem pel mas el Guix i l’església romànica de Sant Martí de Guixers, topònims ja de prou significatius per indicar l’existència abundant de la preuada roca, coneguda des de ben antic. Continuem cap els masos de Santcebrià i Coromines, on prenem una pista secundària que baixa a uns prats i enllaça amb un sender que desemboca just a l’ermita de Santa Maria de Valls.

Remuntem per la petita carretera que porta directament a l’ermita de la Mare de Déu de Puig-Aguilar. La ruta que proposem no puja directament a l’ermita, catalogada com a monument protegit, sinó que passa per Sant Martí de la Corriu, un monument protegit com a Bé Cultural d'Interès Local, i continua fent una marrada pel mas Marginal. Un bonic trajecte amb boniques vistes, sobretot, de la Serra d’Ensija.


Des de l’ermita de la Mare de Déu de Puig-Aguilar continuem pujant per la pista que, evitant la Cinglera de l’Espluga, ens aboca a un bonic pla des d’on es divisa fugaçment el vessant sud del Pedraforca. A partir d’aquí ens queda un tram exigent de forts pendents, alguns complicats de fer d’una sola tirada, que ens portarà a passar pel Coll de Jovell i les Collades sota mateix dels cims del Cap d’Urdet i Cap del Verd. Un paisatge de parets abruptes des d’on perdem alçada cap al fons de la vall.

No baixem directament al veïnat de la Pedra, sinó que ens desviem per una petita pista que porta al Coll dels Brulls per visitar un llogarret màgic i exquisit que no us podeu perdre si encara us resten forces: la Borda del Pujol. El mas està ubicat a ran de cinglera en un entorn idíl·lic, i ens transporta a temps passats de dura supervivència que avui ens costa d’imaginar.

Una pista rocosa que evita la cinglera hàbilment -cal extremar la prudència en alguns trams-, ens baixa al fons de la vall passant pels interessants llocs del Pujol del Racó i la Torre de la Vila. Retornem a Sant Llorenç de Morunys per un bonic sender que ressegueix el Cardener.

Gener de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Sant Lleïr_Sant Martí de Guixers_Sant Martí de la Corrius_Mare de Déu Puig-Aguilar_Torre de la Vila

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.lavalldelord.com/