Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Pallars Jussà
PAJ 005_Espui
Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici. Vall Fosca. Montsent de Pallars. Estany Gent
Espui_Coll del Triador_Estany Gento_Pantà de Sallente_Cabdella_Espui
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 1114 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 004_La Torre de Cabdella
PAJ 006_Espui
PAS 010_Sorre
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
L’antic carrilet de l’Estany Gento

Ruta d’alta muntanya que arriba a l'Estany Gento, un llac d'origen glacial a la capçalera de la vall Fosca i l’extrem sud del Parc Nacional d’Aigües Tortes, pel traçat de l’antic camí del carrilet que conectava el coll de Triador amb l’estany. Per baixar a la vall la ruta segueix la canal de Pigolo, un sender tècnic que perd alçada fent contínues llaçades per un tram de fort pendent.

L’Estany Gento regula l’aigua d’un total de vint-i-un llacs connectats subterràniament entre ells. Una obra hidràulica que data de 1914, data de construcció de la primera central hidroelèctrica dels Països Catalans.

Iniciem la ruta a Espuí, per la pista que puja al temut coll de Triador, salvant un desnivell de més de nou cents metres. Malgrat el desnivell, les pendents són suaus i constants i a mesura que es guanya alçada i el paisatge es va obrint cap a les muntanyes del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici la pujada es fa més reconfortant.

Al coll prenem la pista que marxa en direcció al Montsent de Pallars pel vessant oest i porta a les instal.lacions d’un salt d’aigua que cau cap al fons de la vall i inici de l’àntic carrilet de l’Estany Gento que es va construir per tranportar personal i materials de construcció de les preses. Encara queden les vies de només 60 cm d’ample per on circulava el petit ferrocarril, alguns dels trams són tant aeris que provoquen vertígen. Un recorregut amb alguns trams delicats de cinc quilòmetres en el que anem sortejant contínuament les vies per facilitar la ciclabiliat.

A l’Estany Gento desfem el camí fins passat el túnel a la capçalera de la canal de Pigolo on prenem un sender que baixa al Pantà de Sallente, al fons de la vall per una llarga trialera per gaudir plenament, de baixa dificultat en el seu primer tram però molt més tècnica a mesura que s’endinsa en l’abrupta canal.

A l’altra banda de la presa continuem per una pista que baixa fins al riu Flamisell, sota mateix de la presa, que hem de travessar a peu per connectar amb una antiga pista de servei de la presa i que ens porta a la carretera que ens baixa fins a Cabdella i Espui.

Nota: per aquest últim tram adjuntem amb els tracks una variant no comprovada que un cop a la carretera després de la presa marxa per un sender pel marge dret del riu i porta a Cabdella. Agraïrem qualsevol informació sobre aquest camí si algú decideix fer-ho.

Juliol de 2011

CENTRES D’INTERÈS
Antic carrilet de l’Estany Gento. Central Hidroelèctica de la Vall Fosca

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.vallfosca.net