Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Bages
BAG 050_Manresa
Pla de Bagès. El Cardener. Pla de la Llauna. Pla dels Manresans. Collbaix
Manresa_El Poal_Sant Francesc_Santpedor_Callús_Els Manxons_Canet de Fals_Torres i Castell de Fals_Manresa
Mapes Comarcals de Catalunya. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 38 Km
Desnivell: 660 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 024_Manresa
BAG 025_Santpedor
BAG 027_Artès
BAG 029_Santpedor
BAG 048_Callús
BAG 049_Sant Joan de Vilatorrada
BAG 053_Manresa
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Les Torres de Fals. Camí de la Sal

La ruta ens descobreix les Torres de Fals, conjunt monumental constituït per les restes de l'antic castell de Fals, que era la clau que obria i tancava el pas del camí ral de Barcelona a Cardona. Per arribar-hi travessem el Pla de Bages i remuntem cap al Pla de la Llauna i el Pla dels Manresans, petits altiplans a recer de la Serra de Castelltallat.

Des de l’estació de Manresa anem a buscar el Passeig de Pere III, segurament la via manresana que fa d’eix vertebrador de la ciutat. Amb disposició en forma de rambla, el “Passeig” , és el nervi viari i comercial de Manresa i punt de trobada obligat dels manresans que van a fer compres, fer ús dels espais lúdics o a passejar.

Sortim de Manresa per la carretera de Santpedor i la deixem per enfilar-nos cap al Gimnàstic Parc, una petita zona esportiva. Superada l’autovia de l’Eix Transversal o C-25 deixem darrera l’entorn urbà i ens endinsem de ple al Pla de Bages, un paisatge rural de grans extensions agrícoles esquitxat de barraques de vinya, construccions fetes amb pedra seca i que antigament servien d’aixòpluc o per guardar-hi les eines. Pedalem bona part pel camí de Joncadella, que ens porta als afores de Santpedor, concretament a la capella rural, existent ja l'any 1240, dedicada a Sant Francesc d'Assís i situada a uns set-cents metres de la població, a la cruïlla de dos antics camins rals, el de Vic a Lleida i el de Manresa a Berga, i dalt d’un turonet que domina tota la plana del Bages.

Santpedor té un nucli antic ple d’encant, que conserva tres portals dels set que tenia la muralla medieval. Travessem el poble i sortim pel Portal de Berga, des d’on partia el camí ral que connectava el Bages amb el Berguedà. Pedalem entre camps cap a l’oest per pistes que ens porten fins a Callús. Travessem el riu Cardener pel pont de la carretera i continuem fins el que fou el primer nucli de població del poble: els Manxons de Callús, format per petites construccions ubicades al camí de la Ruta de la Sal. L’activitat més coneguda i típica dels Manxons fou probablement la del desaparegut Hostal de can Mastret, on els traginers que portaven la sal des de Cardona cap a Manresa i Barcelona s’aturaven, sobretot, quan el nivell del riu pujava i era perillós travessar-lo.

Seguim la variant de la ruta de la sal o GR3-1 que ens puja, seguint el torrent de Jaumeandreu, al paratge del Clot de les Garses i al Pla de la Llauna. Des de Cal Jaumeandreu, una finca voltada de vinyes, continuem pedalant fins Canet de Fals. La ruta continua, ara un tram per asfalt, fins a les Torres de Fals, conjunt monumental constituït per les restes de l'antic castell de Fals, situat al poble de Fals. Està format per dues torres de defensa cilíndriques, l'antiga església parroquial de Sant Vicenç i la rectoria. El conjunt està separat del poble per un barranc, al vessant dret de la riera de Fonollosa, i el castell era la clau que obria i tancava el pas del camí ral de Barcelona a Cardona. Les dues torres estan separades, defensant els dos extrems del conjunt.

Ens dirigim cap el Turó de Collbaix, punt on l’altiplà es trenca cap al Pla de Bages, guanyant alçada suaument pel Pla dels Manresans. Al petit collet de Collbaix fem potser el tram més espectacular, tant visualment, bones panoràmiques del Massís de Montserrat i el Pla de Bages, com per la velocitat amb què perdem alçada fins al pla.

Per senders i pistes arribem fins a la C-25. A l’altra banda sembla que el camí és perd. Cal fer un curt tram pel camp per enllaçar amb un pont que travessa la via del tren i que continua amb un sender que ens connecta amb els barris dels afores de Manresa.

Setembre de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Sant Francesc. Portal de Berga de Santpedor. Els Manxons. Ruta de la Sal. Capella de Sant Joan de Jaumandreu. Les Torres de Fals. La Maçana de Fals

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.manresaturisme.cat/cat/