Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 012_Sant Joan de l’Erm
Parc natural de l’Alt Pirineu. Torreta de l’Orri
Sant Joan de l’Erm (Refugi de la Basseta)_Sant Joan de l’Erm Vell_Coll de Sant Joan_Estació d’Esquí de Port Ainé_Torreta de l’Orri_La Portella_Casa Forestal de Pallerols_Sant Joan de l’Erm (Refugi de la Basseta)
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 33 Km
Desnivell: 950 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 004_Castellbó
PAS 020_Vilamur
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Torreta de l’Orri. Un espectacle visual incomparable a l’abast de tothom.
Assaltar el Pirineu sense ser un expert de la BTT. Una gran oportunitat per tots aquells amants de la btt que no s’han aventurat mai a fer un cim d’alçada per por a morir en l’intent. Una proposta on no es necessita ser un expert biker per assolir una fita que de ben segur farà pujar l’autoestima i l’orgull del qui la realitzi sense haver de patir excessivament per aconseguir-la.

Hi ha pocs cims des dels quals es pugui admirar d’una sola ullada els magnífics relleus del Prepirineu i els Pirineus occidentals catalans. Una ruta que sense ser exigent, transcorre per pistes còmodes i de suau pendent, ens permet assolir el punt culminant del massís de l’Orri, un tossal de 2440 m d’altitud des d’on gaudim de magnífiques i extenses panoràmiques de gran part dels Pirineus, en especial de les muntanyes frontereres d'Andorra i de la Pica d'Estats o de serralades prepirinenques com les serres del Cadí, Port del Compte o Boumort entre d’altres.

Des del Refugi de la Basseta prenem la pista del que era l’antic camí medieval que unia les comarques del Pallars Sobirà i Alt Urgell passant per Sant Joan de l’Erm Vell, un indret ple d'història i llegenda que acull les restes del que va ser una hostatgeria i santuari. L'esment explícit més antic que es coneix data del 1519 i parla de l’hospici com a hospital i lloc d'acolliment, funcions que van durar fins la seva destrucció al 1936. Uns plafons amb fotografies anteriors al seu enrunament ens mostren aplecs que ens parlen de la gran importància espiritual que tenia.

Continuem pedalant envoltats per magnífics boscos de pi roig i pi negre, alguns d’ells espectaculars. Una de les característiques principals de tota aquesta àrea és l’edat d'una gran part de la seva massa forestal. Passat el Coll de Sant Joan i el Barranc de la Pega ens desviem a l’esquerra iniciant la llarga però còmode pujada al cim.

Quan sortim del bosc ho fem per sobre de l’edifici de l’Estació d’Esquí de Port Ainé. La mateixa pista va guanyant alçada progressivament i a cada pedalada el paisatge creix i esdevé espectacular, sobre tot als coneixedors del territori que fàcilment allargaran la parada, sota les dos grans antenes de comunicació, per identificar la exhuberant quantitat de cims, serralades i valls que ens envolten.

Iniciem el camí de retorn. Per la pista o directament per on baixen els esquiadors des de la caseta del remuntador. La pista marxa per la vessant oest del Serrat de la Coma del Forn en direcció a l’ample collada de La Portella i continua perdent alçada pel Planell del Llosser fins a una bifurcació on deixem a la dreta la pista que duu al Refugi de les Comes de Rubió.

Per arribar a la Casa Forestal de Pallerols tenim diverses opcions: per la pista principal i continuant per la vall del Barranc de l’Avedosa, o des del refugi de coll de Xerigot, just on la pista vira a la dreta, per un bonic sender, no sempre clar sense el track, que recorre tota la carena del Serrat del Coll Xerigot.

Des d’aquest punt prenem la pista riu Pallerols amunt. Seguim les indicacions per arribar al punt de sortida pedalant per bones pistes que transiten entre bonics boscos de coníferes que pertanyen a una forest patrimonial, finca de titularitat pública, la gestió dels quals prioritza sobre tot, la conservació i millora de la biodiversitat, especialment el Gall Fer.

Setembre de 2015

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Refugi de la Basseta. http://www.santjoandelerm.com/basseta.htm