Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Berguedà
BER 055_El Collet_Brocà
Parc Natural Cadí-Moixeró. Serra de Sant Marc
El Collet_Guardiola de Berguedà_Terradelles_Plans de Rotllan_Brocà_Santuari de Paller_Bagà_Guardiola
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 20 Km
Desnivell: 780 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 002_Bagà
BER 008_Bagà
BER 012_Bagà
BER 024_Guardiola de Berguedà
BER 032_Guardiola de Berguedà
BER 039_Bagà
BER 040_Guardiola del Berguedà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Per la Serra de Sant Marc

Ruta popular per paisatges prepirinencs amb esplèndides vistes dels paratges pre-pirinencs de l’Alt Llobregat amb un premi important: dinar al restaurant el Collet d’Eyna.

Aquesta ruta popular és apte per a qualsevol època de l’any i es va plantejar per fer una popular en la qual pogués participar tota la família. Per als nens o aquells que s’inicien en el món de la BTT es pot anar per la via verda fins més enllà de Bagà per la Via d’en Nicolau, una antiga via ferroviària per transportar la fusta entre Gisclareny i Guardiola de Berguedà, convertida en una ruta turística per fer a peu o amb bicicleta.

La ruta comença al restaurant, ubicat al principi de la carretera de Saldes. Travessem la carretera per entrar a les cases d’El Collet des d’on surt un bonic caminet paral.lel al riu que ens connecta amb Guardiola. Ciclem en direcció a la barriada baganesa de Terradelles i just abans de travessar el Llobregat comença la Via d’en Nicolau per aquells que volen una sortida suau.
A Terradelles trobem la pista que puja a l’antic nucli de Brocà, ara pràcticament deshabitat. Passem pel bonic lloc dels Plans de Rotllan i a mesura que anem guanyant alçada el paisatge s’obre gaudint de bones vistes de la Serra del Moixeró i poc poc la silueta imponent del Pedraforca va emergint darrera les muntanyes que tanquen la capçalera del Llobregat.

Deixem la pista i ens desviem cap a la bonica ermita de Sant Martí de Brocà i després d’un suau flanqueig inciem un tram de pujada exigent i dur, fent llaçades pel vessant sud de la Serra de Sant Marc.

Quan la pista es comença a fer més planera ens desviem a l’esquerra cap a una petita font amb un clàssic abeurador en forma de banyera. Continuem un tram per una pista en desús i sense sortida. Atenció: un cop travessada la capçalera del Torrent de Sant Marc ens desviem a l’esquerra, al costat d’una fita de pedres, per la pista en baixada que tot seguit enllaça amb un corriol estret i entretingut que ens permet connectar a la Collada del Joncar amb la pista que puja a Paller de Dalt. Travessem la pista continuant per un divertit corriol, amb algun tram més tècnic al final.

Sortim de nou a la pista des d’on tenim dues opcions per baixar fins a Bagà; sempre per la pista principal podem arribar al Santuari de Paller, a dos quilòmetres de Bagà per carretera, un paratge acollidor, tranquil i d'una serena bellesa, a prop de l'anomenada Font dels Banyadors (per això també es coneix com Santa Maria dels Banyadors), on era costum que els devots s'hi banyessin i que se n'emportessin aigua considerada miraculosa.

L’altra opció és més tècnica i baixa aprofitant camins i corriols de fort pendent que connecten prop de Bagà per la carretera que baixa de Paller.

A Bagà, poble d’indubtable bellesa medieval, podem visitar la bonica plaça Porxada i continuar pel Pont de la Vila, l’antic pont romànic sobre el riu Llobregat que donava accés a la vila fortificada i que ens permet enllaçar amb la Via d’en Nicolau des d’on tornem a Guardiola i al Collet per gaudir d’un bon àpat al restaurant de la Xon i el Juantxo. Si els hi dieu que els coneixeu a través de Rutabike de ben segur que us acolliran amb els braços oberts.

Juliol de 2013

CENTRES D’INTERÈS
San Martí de Brocà. Santuari de la Mare de Déu del Paller. La Via d’en Nicolau


ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Restaurant Collet d’Eyna. 656 363 883. Xon i Juantxo