Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Anoia
ANO 011_Santa Margarida de Montbui
Espai Natural Protegit Riera del Carme. Serra de Collbàs. Serra de la Portella. Serra de Feixes. Ser
Santa Margarida de Montbui (nucli antic)_Santa Càndia_Orpí_ Casa Alta_Coll de Cabra_Mare de Déu de Collbàs. Santa Margarida de Montbui (nucli antic)
Mapes Comarcals de Catalunya. Anoia. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 25 Km
Desnivell: 790 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ANO 012_Sant Martí de Tous
ANO 016_Igualada
ANO 017_Capellades
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Orpí, el poble desconegut

Ruta per visitar l’interessant nucli d’Orpí. Pedalem per serralades que formen part del Sistema Prelitoral Central, concretament les serres de Collbàs i de la Portella, separades de les serres de Feixes i d’Orpinell per l’Espai Natural Protegit de la Riera de Carme.

Seguint el GR, al sud del nucli trobem senyalització de la ruta de les Serres que seguim fins al coll entre les serres de Collbàs i de la Portella. Pedalem per una
pista sorrenca, molt bona però amb alguns pujadors exigents, que recorre una petita vall formada pels contraforts de la serra de la Portella que la separen de la conca de la riera de Carme. Passats dos collets clars ens deixem caure cap al sud a buscar la carretera que puja des de Carme.

Fem un curt tram en direcció a Carme fins a trobar el trencant de Santa Càndia (el track té un petit tram per trialera opcional), petit nucli on destaca la portalada de gran riquesa ornamental de la seva església, d’estil gòtic. Acabem de baixar fins al fons de la riera que baixa de la plana de Miralles encaixada en un paisatge d’escarpats vessants. Aquest espai protegit actualment està en fase de restauració amb l´objectiu de recuperar i senyalitzar el camí que segueix la riera de Carme des dels límits del municipi d’Orpí i el terme municipal de Santa Maria de Miralles, recuperar la resclosa i les canalitzacions de reg que havien estat en funcionament i actualment estan en desús.

La pujada cap a Orpí, ubicat dalt d'un roquer que domina la riba dreta de la riera de Carme, és exigent sobretot en el primer tram, que és realment molt costerut. El petit nucli, molt ben conservat, està format per l'església, la casa rectoral i un gran casal que correspon a l'antic castell i altres edificis (unes poques cases). Del castell original es conserva una singular torre poligonal de sis costats, catalogada com a bé cultural d’interès nacional.

Continuem la ruta per una pista que per l’obaga de Feixes ens puja al Coll de Cabra, que separa les serres de Feixes i d’Orpinell. És aconsellable pujar fins al turó on s’ubica la Casa Alta, un interessant mas en ruïnes, per gaudir d’una ullada la zona que estem descobrint a cop de pedal.

Iniciem el descens cap al poble de Carme pel vessant nord de la serra amb algun tram de fort pendent. El camí es suavitza a partir d’una antiga zona d’extracció d’àrids. Al nord de Carme trobem una passera per travessar de nou la riera. Ens dirigim al Santuari de Santa Maria de Collbàs, un bon mirador de la conca de la riera de Carme. Continuem pujant fins al pas conegut per Coll de la Llentilla o Llentia, degut a l’abundància de nummulites, que ens permet travessar la serra de Collbàs. A l’altra banda la pista baixa al torrent de can Bernades, on anem a l’esquerra per tornar de nou al punt de sortida.

Setembre de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Santa Càndia. Gorgs de Santa Càndia. Castell d’Orpí. Sant Miquel d’Orpí. Santuari de Santa Maria de Collbàs

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.clublesmoreres.cat/restaurant/