Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Noguera
NOG 009_Ponts
Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa. Serra de Montclar. Serra del Masvell
Ponts_Oliola_Claret_Seró_Tudela_Artesa de Segre_El Pont d’Alentorn_Vilves_Collfred_EL Tossal_Ponts
Mapes Comarcals de Catalunya. Noguera. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 44 Km
Desnivell: 450 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 004_Balaguer
NOG 010_Olliola
URG 006_Agramunt
NOG 020_Alòs de Balaguer
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Claret i l’Estela megalítica de Seró

Ruta als peus dels contraforts del Prepirineu lleidatà que ens permet gaudir de les abruptes serralades que tanquen la Depressió Central. El viatge proposat ens porta a llocs oblidats com el nucli de Claret o a l’indispensable Espai Transmissor de Seró, museu que acull de manera impecable una magnífica estela funerària del neolític, una veritable obra d''art de la prehistòria catalana i europea. La llarga tornada a Ponts seguint el Canal d’Urgell és un d’aquells moments de capteniment que donen sentit al plaer de viatjar en bicicleta.Sortim per la part alta de Ponts seguint el GR per una pista a la dreta del turó de la Costa de Sant Julià que baixa cap al Llobregós. Travessat el riu pedalem seguint la vall del torrent de Belasc, que ens porta fins al nucli d’Oliola.

El poble està ubicat al vessant d''un turó, dominat per les ruïnes del castell, on s''esglaonen en diferents replans un seguit de cases típiques rurals. Al costat de l''església parroquial de Sant Tirs, d’origen romànic i modificada, hi ha un original cementiri.

Continuem per un camí rural asfaltat seguint encara el GR 3 fins al nucli de Claret, un dels pobles que ha sofert més despoblament dels entorns, de manera que gran part és ja en ruïnes. Les pedres i plantes de les dues grans masies, que semblen fortificacions, s’estan desmembrant; fins i tot la bonica església dedicada a la Mare de Déu del Carme amenaça ruïna. Per altra banda, la ubicació del poble en un turó a occident de la Serra de Montclar, que separa la vall del Llobregós de la gran plana regada pel Sió, ens permet gaudir d’unes excel·lents panoràmiques dels abruptes relleus del Prepirineu i de la Depressió Central fins allà on arriba la mirada a ull nu.

Inicialment seguim el GR, però el deixem quan aquest perd alçada cap a la plana. Seguim per la carena. Prop del Puig de Masvell ens deixem caure cap a la vall tancada per la Serra de Pedrós. Sobtadament se’ns apareix la bonica silueta del poble de Seró, amb cases esglaonades que s’arrapen a un petit turó emmarcat amb el rerafons imponent de la Serra de Rúbies i la Muntanya de Sant Mamet. El poble està coronat pel castell de Seró, esmentat al segle XII, i l''església parroquial de Santa Maria, d''origen romànic, reformada als segles XVIII i XIX.

Actualment a Seró s’ha creat l’Espai Transmissor de Seró. Tan interessant és l’edifici dissenyat per l’arquitecte Toni Gironès com el contingut per al qual s’ha creat.

Els treballs de construcció d’una de les canonades de la xarxa de distribució de reg del sistema Segarra-Garrigues l''any 2007 van posar al descobert les restes espectaculars d''un megàlit constituït per un túmul amb una cisterna central, delimitat per una anella de pedres clavades, datat a la primera meitat del III mil·lenni abans de la nostra era.

El més excepcional d''aquest monument, però, és la decoració esculpida de les lloses que formaven part del megàlit i que corresponien a fragments d’antigues estàtues-esteles que havien estat aprofitades d''un monument escultòric megalític anterior. Les estàtues-menhirs de Seró són la mostra més excepcional i rellevant d''escultura megalítica antropormorfa del neolític final a Catalunya i esdevenen veritables obres d''art de la prehistòria catalana i europea.

L’Espai Transmissor va guanyar el premi FAD d''arquitectura l''any 2013 i va ser una de les tres obres escollides per representar Catalunya a la 14 Biennal d''Arquitectura de Venècia de l''any 2014. Contacteu amb el centre i concerteu una visita. No us decebrà gens.

Continuem per carretera fins al nucli de Tudela, una entitat de població medieval que segueix la mateixa estructura de creixement que Seró. De fet la ruta passa per l’antic portal d’accés a la vila closa. Aviat arribem a Artesa de Segre, tot seguint un tram del Canal d’Urgell. De fet la tornada a Ponts la fem en paral·lel al traçat del canal, seguint el curs del Segre entre Artesa i Ponts. Per enllaçar des d’Artesa de nou amb el canal cal voltar Lo Castellot, un petit turó on hi havia el Castell d''Artesa de Segre, de construcció àrab i que representa la història dels orígens de la mateixa població, la qual es comença a trobar documentada a finals s.X. Un bon mirador on hi ha el monument del Sagrat Cor.

Per un corriol enllacem de nou amb el canal. És realment un autèntic plaer pedalar de pla, acompanyats de la serenitat que dona el continuu pas de l’aigua i amparats en la llunyania per la Muntanya de Sant Mamet i el Montsec de Rúbies, les fidels companyes de viatge durant tot el trajecte.

Febrer de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Mare de Déu del Carme de Claret. Sant Bartomeu del Tossal. Castell de Seró. Santa Maria de Seró. Espai Transmissor de Seró. Muralles, portals i castell de Tudela de Segre. Sant Pere de Tudela de Segre. Església de Sant Bartomeu del Tossal.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.ccnoguera.cat/ponts/index.php/serveis/allotjament-i-restauracio