Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Val d`Aran
VAR 014_Bossòst
Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Vall de Valarties. Mont-Romies
Bossòst_Mina Margalida_Bassa d’Arres_Arres de Sus_Arres de Jos_Bossòst
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).


Resum
Distància: 22 Km
Desnivell: 950 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VAR 015_Aubert
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Les mines de zenc i la Bassa d’Arres

Aquesta ruta que s’endinsa pel feréstec i solitari Barranc de Margalida, ens permet descobrir dues de les mines més importants que van funcionar a l’Aran, la bonica Bassa d’Arres, pobles que malgrat el turisme encara mantenen la seva identitat i antics camins de ferradura que els connectaven.

Històricament l’economia de la Vall d’Aran es sustentava bàsicament de la ramaderia i l'aprofitament del bosc. Alhora però, a començament del segle XX la comarca va esdevenir una important zona d’extracció de minerals amb l’explotació de zenc a la zona d’Arres, amb la mina Victòria i Bossòst amb la mina Margalida. Una industria que va perdurar fins a mitjans del segle XX quan la caiguda de preus del mineral i la falta de mà d’obra va obligar a tancar les mines.

La ruta visita el que queda en peu de la Mina Margalida tot pujant per una pista sense asfaltar que s’endinsa pel bosc del mateix nom, un lloc últimament força freqüentat per l’ós bru. Des de Bossot trobareu aquesta pista creuant el riu pel pont nou i prenent la pista asfaltada que hi ha a l’esquerra i que més endavant segueix cap a Arres, mentre que per l’esquerra es desvia cap al bosc. Per arribar a la Mena Margalida fem una llarga pujada immersos en un frondós i humit bosc d’arbres ancorats en les fortes pendents que defineixen les vessants que pengen del pic del Montlude i la Montanha d’Uishèra.

Cap a la part alta el pedruscall que vesteix els marges de la pista ja ens deixa intuir que entrem en una zona d’extracció de minerals. Més endavant corroborem aquesta deducció quan trobem el que queda dels edificis que donaven cos a l’explotació minera de la Margalida. Restes que comencen a estar colgades per la vegetació, vells testimonis d’una activitat que els pas dels anys amagarà per sempre.

Just travessat el torrent la pista empitjora però això no representa cap complicació per progressar adequadament. Assolim el punt d’inflexió de la ruta i comencem a perdre alçada per una bonica pista que ens deixa a la Bassa d’Arres, un lloc preciós des d’on dominem una extensa panoràmica i, si el temps acompanya, molt freqüentat ja que està preparat com una zona recreativa.

Continuem per un antic camin de ferradura de gran bellesa que va retallant la petita carretera que puja des d’Arres de Sus. Un tram sensacional per fer en bicicleta que ens porta fins al poble gaudint alhora d’impressionants vistes de les serralades properes que creixen alteroses des del fons de la profunda vall. Des del poble prenem l’antic camí que enllaçava amb Arres de Jos passant per la bonica església de Sant Pèir, harmoniosament penjada en un paratge voltada de prats, un balcó natural que crida a la contemplació.

Des d’Arres de Jos continuem per l’antic camí de ferradura que eixia des de la vall. Un trajecte arrapats a la verticalitat de la vessant, amb trams de gran bellesa i d’altres més tècnics degut al pronunciat pendent i als obstacles que formen les pedres despreses dels murs de pedra seca. Malgrat aquestes petites dificultats el recorregut és un saborós plaer que cal tastar.

Al fons de la vall fem un curt tram de carretera abans d’enllaçar amb el Camin Reiau prop del Pont deth Saut deth Llop. De nou bells recorreguts per antics traçats que traspuen història que afortunadament encara ens poden dur a destí i, en aquest cas, de nou a Bossost.

Agost de 2016


CENTRES D’INTERÈS
Mina Margarida. Mina Victòria. Sant Pèir d’Arrés de Sus


ALLOTJAMENT/RESTAURANTS
www.visitvaldaran.com/

CARTOGRAFIA
Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).