Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 026_Pont de Montanyana
Serra de Gurp. Serra de Palasí. Serrat de Rames
Pont de Montanyana_Sant Salvador de Fumàs_Tercui_Pont de Montanyana
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 610 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 018_Pont de Montanyana
PAJ 019_Pont de Montanyana
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Sant Salvador de Fumàs i Tercui.

Una ruta per descobrir l’essència de la frontera entre Catalunya i Aragó, concretament el territori comprès entre el Congost de Mont-rebei i el congost d’Escales, una comarca natural coneguda com la Terreta: paisatges erms, àrids i solitaris voltats de relleus majestuosos esquitxats de nuclis despoblats a les zones muntanyoses.

Remuntem per la carretera que duu a Tremp. Ens acompanya la imponent presència del Congost de Mont-rebei, una profunda ferida infligida al Montsec per la Noguera Ribagorçana buscant la sortida de la depressió de la Terreta. En un revolt tancat prenem una pista que s’endinsa cap al Barranc del Pont.

Naveguem per una vall encaixada entre relleus erms i agrestes. Pel camí cap al primer dels objectius de la ruta, Sant Salvador de Fumàs, passem per antigues cases pairals, l’estructura de les quals ens mostren un passat més generós que el que presenten en l’actualitat. Grans casalots desolats que s’ensorren per l’abandonament, un fet habitual en la dècada dels anys seixanta quan viure del camp era pràcticament impossible. Exemples que trobem pel camí: la Roureda, Casa Toribio o el Mas Fumàs a tocar de la capella romànica de Sant Salvador, aquests darrers de visita obligada malgrat que hi hem anar-hi expressament. Les parets del mas que encara sobreviuen a la devastació es mantenen orgullosament dempeus i l’ermita, que encara manté amb actitud altiva la seva fesomia original malgrat el pas dels anys i l’abandó. Una autèntica llàstima.

Per assolir el segon objectiu de la ruta, el poble de Tercui, desfem el camí, baixem al Barranc dels Massets, recuperem alçada novament i voltem per dalt el barranc de Solà. Des de Tercui, aturonat a quasi 800 m d’altitud sobre un estret relleix rocallós, es domina tota la riba esquerra de la Noguera Ribagorçana. Si fins ara les panoràmiques sobre el territori que gaudíem mentre navegàvem per les carenes era esplèndida, des del poble podem assegurar que és especialment generosa. Sense obstacles que dificulten la visió no només gaudim d’alguns dels cims del Pirineu Central, també albirem en tota la seva plenitud, perquè estem al bell mig, les serres prepirinenques de ponent: Montsecs d’Ares i Estall al sud i el Turbó, Serra de Cis o Serra de Sant Gervàs al nord de la vall.

Ens deixem caure per una bona pista fins el fons de la vall regada per la Noguera Ribagorçana, riu que separa països físicament i que ens acompanya fins Pont de Montanyana enllaçant pistes de ferm variat i algun corriol.

Gener de 2019.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Salvador de Fumat. Tercui

RESTAURANTS / ALLOTJAMINTS
http://www.hostalcondes.com/