Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 027_Isona
Massís del Boumort. Espai Natural de la Serra de Carreu-Sant Corneli.
Isona_Santa Àgueda_Abella de la Conca_Collada del Trumfo_Collada de Gassó_Collada Pelosa_Sant Romà d’Abella_Isona
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 29 Km
Desnivell: 1115 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 008_Basturs
PAJ 009_Isona
PAJ 021_Isona i Conca Dellà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Lo Foradot i la vall amagada

Una ruta espectacular pels paisatges accidentats i singulars per on transcorre: parets que semblen infranquejables, barrancs àrids amb traces paleontològiques o la singular bellesa del Forat de la Conca i la vall que s’amaga al seu darrera.

Des d’Isona naveguem en direcció a les parets calcàries que tanquen la Conca Dellà pel nord. Pedalem entre extensos cultius d’ametllers que tímidament comencen a treure color, senyal inequívoca que el bon temps comença a arribar. El Forat de l’Abella per on s’escola el riu del mateix nom, un pas estret i vertical entre la Roca de Monteguida i la Serra de Carramina és evident des de lluny. A mesura que ens acostem es comencen a dibuixar les cases i l'església d'Abella de la Conca, fins ara difuses entre les roques i la grandiositat dels relleus.. A mesura que ens acostem es comencem a dibuixar les cases i l’església d’Abella de la Conca difuses entre les roques i la grandiositat del relleus des de la llunyania.

Arribem al poble per carretera pedalant sota les verticals parets que sobrevolen els voltors. Ens aixequem sobre la depressió guanyant en paisatge. La vila d’Abella de la Conca (956 m) és assentada a la part baixa d’un coster gairebé fent equilibris sobre el forat d’Abella. De les cases, n'hi ha que són parcialment excavades a la roca i moltes van essent abandonades per d’altres de més properes al riu.

Elevada sobre la vila, hi ha l’antiga església parroquial de Sant Esteve, edifici romànic que es construí a partir d’un pla basilical de tres naus capçades a llevant per sengles absis semicirculars. L’absis central, més gran que els laterals, presenta una curiosa estructura d’un doble arc presbiteral. L’església és documentada el 1141. En aquesta antiga església parroquial es conservava un magnífic retaule gòtic que ara es pot veure al Museu Diocesà d’Urgell.

Aparentment sembla no haver-hi camí més enllà del nucli degut als espadats que envolten la vila. Si ens acostem cap al final del poble descobrim sorpresos una pista que s’obre pas entre la cinglera i el Forat de l’Abella. Lo Foradot, nom com també es coneix el pas del riu en aquest punt és la porta d’entrada a una petita vall completament cercada per les cingleres que es despengen de les serres de Carramina i Carreu, una raconada singular on el temps sembla aturat.

A mesura que guanyem alçada ens fem una idea més precisa de la vall. Una vall àrida amb alguns masos que aprofiten petits plans per fer-hi cultius, una fondalada on les aigües han dibuixat profunds barrancs degut a la poca resistència dels materials argilosos que la conformen. La Collada del Trumfo, un pas d’amplada considerable que ens permetrà sortir de la vall, es evident en tot moment. Assolir-lo no és una tasca senzilla. Malgrat que la pista presenta bones condicions el fort pendent a partir de la Casa Toà fa que en l’escomesa el cor bategui amb una alegria desmesurada.

La dura pujada i les panoràmiques que es gaudeixen des del coll conviden al relaxament i la contemplació dels relleus prepirinencs de ponent que envolten la Conca de Tremp. Un sender de fort pendent, sense dificultats tècniques, exceptuant un primer tram molt pedregós, ens baixa fins els plans a tocar de la Collada de Gassó, nexe entre les dues serres que donen nom a aquest espai natural, Carreu i Sant Corneli.

El trajecte als peus de la Serra de Sant Corneli que ens portarà a Sant Romà de l’Abella és de geologia singular, un paisatge format per materials sedimentaris i argilosos profundament erosionat de colors ocres de variades tonalitats. Un univers de sediments tous que propicien una erosió intensa que facilita per exemple la troballa de fòssils. No oblidem que estem en una zona coneguda pels seus jaciments paleontològics amb restes de dinosaures, la més important de Catalunya. Naveguem per un territori que forma part de la franja de sediments del Cretaci superior que travessa el país d’est a oest a l’alçada del que anomenem el Pre-Pirineu.

A Sant Romà de l’Abella destaquen les restes del seu antic castell medieval i l’ermita romànica de Sant Pere Màrtir al centre del raval situat al sud-est de la població. Una bona pista que transita entre camps d’ametllers a punt de florir enllaça directament Sant Romà amb Isona.

Febrer de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Santa Àgeda. Sant Esteve d’Abella de la Conca. Jaciment Paleontològic d’Enrodà. Sant Romà de l’Abella. Sant Pere Martir

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.calestudiant.com/
http://www.pallarsjussa.net
http://www.isona.cat/