Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 007_Hortoneda
Espai d'Interès Natural Serra de Boumort
Hortoneda_Coll de la Creu_Refugi de Boumort_Cap de Boumort_Refugi de Boumort_Coll de l’Era del Comú_Pas del Banyader_Hortoneda
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 1300 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 036_Coll de Nargó
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Ascensió al Cap de Boumort

Ruta que s'endinsa al cor de la serra de Boumort i assoleix la seva cota més alta, el Cap de Boumort, de 2.077m d'altitud, un dels millors observatoris de la serralada pirinenca i dels relleus i les planes occidentals. Durant el trajecte gaudireu d’un territori de paisatges abruptes i relleus accidentats de forts contrastos, molt poc transitat i solitari que dona lloc a una gran diversitat de fauna i vegetació. Imprescindible.

Sortim d’Hortoneda per la pista que puja al Coll de la Creu. Passat el coll continuem planerament fins trobar una bifurcació on anem a la dreta. La nova pista puja pel vessant nord de la Serra de Palles fins arribar al refugi de Boumort. Des del refugi surt una pista secundària amb ferm irregular que dificulta la progressió i que mor en uns prats d’alta muntanya. En aquest punt, ens desviem a l’esquerra, travessant un tancat, seguint un camí irregular i complicat per ciclar. Uns metres més amunt enllacem amb una pista que presenta forts pendents al tram final per arribar al cim del Cap de Boumort.

Les sencacions de solitud al cim són colpidores i 380º de panoràmiques excepcionals ens omplen els ulls. A tall d’exemple, cap el nord veiem el Pirineu del Pallars Sobirà i cap al sud la Conca de Tremp coberta de la boira que resta tancada al fons de la vall per les serres del Montsec d’Ares i de Rúbies.

Desfem el camí fins al refugi continuant per una pista que porta a la petita i bonica ermita de Sant Cristòfol. Mentre perdem alçada veiem clarament, uns dos-cents metres per sota on ens trobem, la pista que hem d’anar a buscar al Coll de l’Era del Comú. Per arribar-hi no hi ha cap camí traçat i hem d’improvisar la baixada. Just passada una petita pujada en un tram d’extenses pradúries, veiem a l’esquerra un corriol que hem d’agafar. A partir d’aquí cadascú ha de buscar el millor itinerari, el pendent no és excessiu, evitant vegetació i pedregam per arribar fins al coll.

Un cop al Coll de l’Era del Comú continuem per la pista que puja fins al Pas de Banyader. A la nostra esquerra apareix imponent la feréstega Serra de Carreu de la qual ens separa una accidentada cinglera. Des del Pas de Banyader veiem clarament el llom de la serra del mateix nom per on hem de continuar la ruta.

Baixem fins trobar la pista a la dreta que inicialment guanya alçada per assolir el punt culminant de la serra, a partir del qual perdem alçada ràpidament, seguint sempre la carena, gaudint durant la baixada de l’impressionant Congost de Collegats. A la part baixa trobem de nou la pista que porta a Hortoneda.

Octubre de 2011

CENTRES D’INTERÈS
Cap de Boumort