Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Sobirà
PAS O15_Arrós de Cardós
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Serra de Costuix. Serra de Tudela
Arrós de Cardós_Esterri de Cardós_Pla de Négua_Boldís Sobirà_Boldís Jussa_Lladrós_Arrós de Cardós
Mapa Comarcal de Catalunya. 1:50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 1390 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAS 009_Cassibrós
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Serra de Costuix. Un mirador del Pallars Sobirà

Pocs indrets als quals podem accedir en bicicleta ofereixen un espectacle tan superb com la Serra de Costuix. Des de la seva carena dominem 380º sobre les valls, serres i cims del Pallars Sobirà: Torreta de l’Orri, els cims del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Montsent de Pallars, Encantats…), Aneto, Sotllo, Pica d’Estats i Monteixo per no anomenar-los tots. Si a aquest espectacle hi afegim una exigent pujada a la carena i els senders de tornada, teniu davant vostre una ruta imprescindible. Això sí, feu-la en les millors condicions metereològiques: un dia de cel ras.

D’Arròs a Esterri ho fem per carretera. A partir del poble una pista forestal ens puja sense descans al pla de Negua passant per un dels boscos de bedolls més importants del Pallars Sobirà. El pla de Negua té un encant especial, és obligat fer-hi parada tant per la bellesa del lloc com per atacar els últims tres-cents metres de desnivell que ens queden per assolir la carena de la serra de Costuix.

El ferm de la pista de pujada és força pedregós i té trams de fort pendent que demanen una gran condició física per avançar sense posar peu a terra. Arribant a la part alta sobtadament apareix davant nostre, molt proper, el Monteixo i, darrere seu, la Pica d’Estats. Un cop al cim les vistes es multipliquen i dominem sense impediments una panoràmica de 380º. La bellesa de l’entorn i la magnitud del paisatge et fan encongir. Continuem per la carena fins el coll de Tudela, una ampla collada entapissada de pastures, un autèntic mirador de l’immens paisatge.

Al coll trobem senyalització del GR-11, que seguim. Fem un descens per un sender tècnic, pedra solta, trams de fort pendent i revolts tancats, que ens connecta amb una petita pista que baixa a Boldís Sobirà. Conectem amb Boldís Jussà per carretera. Els dos nuclis estan assentats al peu d'un dels antics camins ramaders que unien la vall de Cardós amb la vall Ferrera, en una bonica vall desprovista d’arbres i amb predomini dels prats en terrenys de fort pendent.

Pràcticament tot el trajecte que resta des de Boldís Jussà fins a Arròs es fa per un petit sender, entretingut però sense gaires dificultats tècniques, fins a Lladorre. Un tram realment bonic, navegant immersos al bosc. A l’alçada del pont medieval de Lladorre comença el sender que porta a Arròs. El primer tram, no excessivament llarg, s’ha de fer a peu, però un cop guanyada l’alçada per arribar al poble, es pot ciclar fins al final de la ruta. D’altra banda, en el punt d’inflexió del sender, un mirador construït estratègicament sobre un pas molt aeri ens permet dominar bona part de la vall de Cardós: l’última panoràmica del viatge si no us ha temptat tornar per carretera des de Lladorre.

Agost de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Pont medieval de Lladorre. Sant Fruitós de Boldís Sobirà. Sant Pere de Boldís Jussà

CARTOGRAFIA
Mapa Comarcal de Catalunya. 1:50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya