Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Sobirà
PAS 020_Vilamur
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Torreta de l’Orri. Vall de Siarb.
Vilamur_Llagunes_Vilatge Medieval de Santa Creu_Rubió_Refugi de les Comes de Rubió_La Basseta_Planells de les Collades_Vilamur
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Sobirà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 900 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 012_Sant Joan de l’Erm
PAS 018_Sort
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Viure a tocar del cel. La vall de Siarb

La vall de Siarb és un testimoni viu de la història del nostre país, amb un patrimoni històric només equiparable al seu patrimoni natural. A nivell paisatgístic pedalarem als peus del massís de la Torreta de l’Orri, alta muntanya en estat pur. Culturalment descobrirem bocins d’història de la vall, des d’un poblat fortificat medieval als búnquers i trinxeres de la Guerra Civil.

Iniciem la ruta a Vilamur, cap del municipi de Soriguera i un clar exemple de vila closa medieval, malgrat que està envoltat de cases noves. Sortim del nucli pel camí vell de Llagunes, fent un bonic passeig per despertar les cames i amb bones vistes sobre la vall de Siarb. Destaca a l’altra banda de la vall el poble de Tornafort, amb les cases que s’apilen arrapades l’una amb l’altra als vessants d’un petit turó tot conferint una imatge característica.

Des de Llagunes continuem per una nova pista que comença a la part alta del poble, a tocar d’una font d’aigua abundosa. La pista va guanyant alçada fins que surt a la carretera que inevitablement hem de prendre per arribar al vilatge medieval de Santa Creu i el poble de Rubió.

El despoblat de Santa Creu de Llagunes està situat al capdamunt d'un petit turó de la Vall de Siarb, a 1.628 metres. Les restes d'aquest recinte fortificat medieval, bastit al damunt d'un primer assentament humà, concretament de l'Edat del Bronze (1500 a.C.), han estat declarades Bé Cultural d'Interès Local. Es tracta d’un dels exemples més ben coneguts del poblament d'època medieval al Pirineu, donat que conserva tot el seu traçat urbà, amb restes de parets de les cases, dels carrerons, del mur de defensa, d'una torre circular, dos fossats defensius oberts a la roca i una petita església que fou restaurada després de les excavacions. Cal concertar la visita, ja que el recinte està tancat.

Rubió és el nucli més alt habitat permanentment de Catalunya. Les seves cases s’estenen i es mimetitzen damunt d’un esperó de roca vermella. Corona el nucli la senzilla església de Sant Salvador.

Al poble prenem la pista que puja al refugi de les Comes de Rubió. Mentre guanyem alçada assossegadament per la vall del Barranc de les Comes de Rubió, la remor de l’aigua baixant impetuosa riu avall i les prades combinades amb pi negre ens anúncien que arribem a l’estatge d’alta muntanya. Trobem el refugi enmig d’una gran esplanada verda que s’obre als peus de la Torreta de l’Orri i que convida a descansar o refrerescar-se amb l’aigua de la font.

Passat el refugi ens desviem a l’esquerra per la pista de la Forestal, una pista planera que ens ajuda a progressar sense esforços. A mesura que guanyem alçada el bosc deixa pas als prats d’alta muntanya i les vistes es multipliquen. El punt culminant és el petit cim de la Basseta, just on acaba la pista. Realmente tenim un mirador sense obstacles que ens permet gaudir prácticamente de tot el Prepirineu i dels cims del Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que queden darrera de l’imponent Montsent de Pallars. Sencillament aclaparador.

Continuem per un sender PR amb alguns trams exposats i aeris però en general sense gaires dificultats. Durant el trajecte, perfilant el perímetre de la muntanya ens acompanya la visió propera de la Torreta de l’Orri, amb les dues antenes que ajuden a identificar aquest arrodonit cim des de la llunyania.

Passat el Planell de les Collades, seguint sempre el sender desemboquem a una bona pista que en una divertida baixada ens porta de nou a Vilamur passant, cap al final, per les fortificacions de Vilamur, un conjunt de búnquers defensius que ens recorden el passat de la guerra civil.

Juliol de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Vilatge Medieval de Santa Creu de Llagunes (tel. 649 257 884). Sant Salvador de Rubió. Búnquers i trinxeres de Vilamur.