Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP 001_Vilafranca del Penedès
Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar_Serra Llarga_Plana del Pla de Manlleu_Parc de Foix
Vilafranca del Penedès_La Bleda_Pla de Manlleu_Aiguaviva_ Coll Beix_Sant Jaume dels Domenys_Cornudella_La Pujada_La Ràpita_Santa Margarida_Moja_Vilafranca del Penedès
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Penedès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 59 Km
Desnivell: 960 m
Temps: 5 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP_004_Sant Martí Sarroca
ALP 002_Vilafranca del Penedès
ALP_003 Vilafranca del Penedès
ACA 005_El Pla de Manlleu
BPE 003_Llorenç del Penedès
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pedalant entre un mar de vinyes

Ruta que puja al Pla de Manlleu, a la comarca de l’Alt Camp, petit poble que té el seu origen en Selma o Celma, actualment deshabitat, i que torna a la plana per la petita vall erosionada pel torrent de Sant Marc. Una llarga excursió amb un denominador comú que domina el paisatge: la vinya.

Sortim de Vilafranca en direcció als Monjos. A la sortida de la vila ens desviem a la dreta per anar a buscar el Camí Fariner. Enllacem pistes seguint la direcció de la Torre de les Aigües, construcció d’arquitectura típica de principis del segle XX la finalitat principal de la qual era la de proveir d'aigua el municipi de Vilafranca del Penedès.

Travessem la riera de Llitrà i continuem seguint la direcció de Castell de Sant Martí de Sarroca, en direcció a les muntanyes. Ciclem per extensos conreus de vinyes a banda i banda del camí. Un turó rocallós sobresurt de la plana penedesenca mentre avancem en direcció a les serres que la tanquen pel nord: es tracta del Castellot de Castellví, un dels miradors més esplèndids del Penedès.

Ens endinsem a la muntanya pel mas de Banyuls. Enllacem pistes i corriols, alguns de tècnics, que ens pugen pel camí de la Creu de Can Barceló fins al mas del mateix nom. Continuem navegant entre masies voltades d’extensos conreus de vinyes amb boniques vistes sobre el massís de Montserrat abans de trobar la pista enquitranada que puja de Torrelles de Foix.

Fem un tram d’asfalt fins a trobar una pista que recorre la petita vall de les Comes, encaixada entre la Serra Llarga i la Serra de Rastrells. Pel camí podem veure rastres clars d’antics conreus de vinya, barraques típiques de la zona i feixes amagades per les pinedes que inexorablement ocupen l’espai que els pertoca.

Pugem a la Serra Llarga on trobem una bona pista que seguim en pujada. Durant el trajecte gaudim d’una panoràmica excepcional: els massissos de Montserrat, Obac i Montseny arrenglerats un darrera l’altre seguint en paral.lel les serralades pre-litorals i entremig les planes o corredors de les comarques del Vallès i Alt Penedès.

Deixem aquesta pista a l’alçada del Puig de l’Àliga i en prenem una que ens baixarà a la plana del Pla de Manlleu. Aviat podem gaudir d’una bona imatge d’aquest petit altiplà de l’Alt Camp, envoltat de relleus, com el Montell, que l’aïllen completament dels nuclis propers ubicats a les planes de l’Alt Penedés o l’Alt Camp. S¡ gaudim d’un dia clar podrem veure cap a l’oest, la silueta del campanar de l’antic poble de Selma.

Tornem a pedalar entre camps de vinyes abans d’arribar al nucli de Pla de Manlleu. Al poble continuem en direcció al petit nucli d’Aiguaviva, a l’inici per carretera.

Passat el poble i amb la imponent silueta del Puig de la Talaia al davant, ens desviem per una petita pista que recorre la ferèstega vall erosionada pel torrent de Sant Marc i que ens permet tornar a la plana penedesenca. Després de travessar innombrables vegades el torrent sortim de la vall pel Coll Beix.

Acabem de baixar a la plana, passem a prop del Castell de Gimenelles abans d’arribar a Sant Jaume dels Domenys. Continuem per carretera fins a Cornudella i, passat el nucli, a l’alçada del mas la Pujada ens desviem per un camí rural. Mirem on mirem pedalem envoltats de vinyes i cellers del Penedès fins a connectar amb la carretera que ens porta fins a la Ràpita.

Passat el municipi ens desviem en direcció a la monumental fàbrica de ciment d’Uniland per visitar les ruïnes de Santa Margarida, d´origen romànic tardà, però que va ser construïda entre finals del segle XVI i principis del XVII. De l´estil original només en resta la porta i el campanar d´espadanya. La resta pertany als estils gòtic i renaixentista. Contrasten les restes de l’antiga esglèsia, al costat del cementiri del poble, amb les imponents estructures de la cimentera, tot dintre dels límits del Parc del Foix.

Després d’un curt tram de pujada arribem per un sender a l’església de Santa Maria de Penyafel. Al costat hi ha la important masia del mateix nom, que té el seu origen en una una petita fortificació del segle XI. Continuem fins a Vilafranca del Penedés passant pel bonic poble de Moja i sortejant per diversos camins l’autopista, la carretera nacional i la via fèrria.

Maig de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Selma. Santa Margarida. Santa Maria de Penyafel

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.turismevilafranca.com/ca