Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP_003 Vilafranca del Penedès
La Plana del Penedès. Els Pèlags.
Vilafranca del Penedès_Els Pujols_La Granada_Grabuac_Vilobí del Penedés_Els Pèlags_Pacs del Penedès_Vilafranca del Penedès
Mapes Comarcals de Catalunya. Solsonès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 23 Km
Desnivell: 360 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP 001_Vilafranca del Penedès
ALP 002_Vilafranca del Penedès
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Els Pèlags de Vilobí del Penedès

Pedalant plàcidament entre un mar de vinyes vestides de colors de tardor que ara descansen tancat el cicle anual del raïm, descobrirem els Pèlags o Pèlecs, un dels indrets més singulars de tot el Penedès, catalogat dins l’inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya.

Sortim del centre de la vila per anar a buscar el camí de la Creu de la Pelegrina, prop de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Ens endinsem literalment en vastes extensions de vinyes, paisatge que no deixarem en tot el trajecte. En un encreuament de camins continuem pel camí de la Torreta dels Bous, el camí de les Segarres, fins arribar al bosc dels Pujols, un petit indret del municipi de la Granada que recorda com era el Penedès no fa tants anys: bosquets de pi, camps de farratges o cereals, abans que la plana agrícola fos dominada pel conreu monoespecífic de la vinya.

El pròxim objectiu de la ruta és el petit turonet poblat de pins del Pedró de la Granada on posem a prova les nostres habilitats trialeres per un petit sender que ens permet evitar la finca i encaminar les nostres passes cap el bonic mas del Romaní, edifici emblemàtic de principis del s. XIX, i el celler del mateix nom.

Continuem pedalant entre un mar de vinyes tancades al nord pel conjunt de serres que defineixen l’espai protegit de la Capçalera del Foix i que separen la plana del Penedès de la conca d’Òdena.

Enllaçant diferents camins arribem a Vilobí del Pendedés. A la part alta del poble ens trobem amb una sorpresa molt peculiar i inesperada, els Pèlags de Vilobí del Penedès, un petit paratge natural de gran bellesa paisatgística i d'un gran valor ecològic i geològic, una zona humida que aplega en un mateix lloc quatre espais ambientals diferents: el rocallós, el forestal, l'agrícola i l'aquàtic.
Els pèlags aparegueren a conseqüència de l’activitat extractiva de guix que es remunta a l’època romana i que ha estat pròpia de Vilobí fins a l'any 1993. Des que es va deixar d’extreure pedra, s’ha format un espai natural constituït per quatre pèlags. La concentració d’aigües d’escolament ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s’hi ha desenvolupat a l’entorn, que contrasta fortament amb el paisatge vitivinícola de la comarca de l’Alt Penedès.
Iniciem el retorn a Vilafranca, passant per masies històriques de Vilobí com Cal Baró i Can Carbó i finques vitivinícoles encarem la bicicleta en direcció a la muntanya de Sant Pau, una petita serra que destaca al bell mig de la plana penedesenca. Voltem el serrat per l’esquerra, pujant fins un petit collet, des d’on divisem propera la vila de Vilafranca. Al coll tenim la interessant opció de pujar fins l’ermita de Sant Pau, un espai emblemàtic i de referència per als habitants del municipi i de la comarca: un autèntic mirador de la ciutat i un lloc on esbargir-se.
Octubre de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Pèlags de Vilobí del Penedès. Sant Pau

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS

http://www.turismevilafranca.com/ca