Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP 005_Pontons
Espai Natural Protegit d’Ancosa-Montagut
Pontons_Castell Vell de Pontons_Puig castellar_Convent d’Ancosa_Coll de la Rimbalda_Coll del Pinar de la Costa_Sant Jaume de Montagut_Bonany_Sant Joan de la Muntanya_Pontons
Mapes Comarcals de Catalunya. Penedès 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 38 Km
Desnivell: 950 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP_004_Sant Martí Sarroca
ACA 002_El Pont d’Armentera
ANO 014_La Llacuna
CBA 002_Pontils
ALP 006_Sant Joan de Mediona
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Un patrimoni cultural desconegut

Ruta d’alt interès cultural i paisatgístic que permet descobrir un territori allunyat de qualsevol ruta turística però de gran valor patrimonial com el Mas de Pontons, la Plana d’Ancosa amb l’antic convent, un pou medieval, un roure monumental i un petit avenc natural. El colofó el posa Sant Jaume de Montagut pràcticament desconegut a l’igual que la capella de Sant Joan de la Muntanya.


Sortim des de Pontons en direcció a l’església parroquial de Santa Magdalena, situada a l’esquerra de la riera, dalt d’un cingle que domina el poble. És un edifici d’origen romànic, del qual només conserva la porta a la façana de ponent. Continuem fins l’impressionant edifici del Mas de Pontons pel Camí de Samsó pedalant còmodament entre vinyes.

El Mas de Pontons és una mansió senyorial fortificada reformada en els segles XVII o XVIII a sobre del mateix Castell Vell de Pontons. L’episodi històric més important i dissortat que ha viscut va succeir durant la Guerra dels Set Anys o Primera Guerra Carlina (1833-1840). A causa al seu caràcter fortificat, al mas s’hi va ubicar un hospital de sang. Una cinquantena de membres de l’exèrcit liberal provinents de Valls volia sorprendre la Junta Carlista reunida a Fontrubí; en el seu pas es van trobar el Mas Vell de Pontons, que en aquell 19 de maig de 1838 albergava a vint-i-nou soldats carlins ferits. Els liberals van assassinar brutalment tots els ferits.

Iniciem l’ascensió a Puig Castellar per una bona pista que s’amaga sota una frondosa pineda de la vessant est del Puig de les Agulles. Quan sortim a la carretera la travessem continuant per la pista que tenim al davant i a continuació per un corriol senyalitzat amb marques de PR i pràcticament sense dificultats tècniques per pedalar. Sortim a la pista que ens porta directament al cim de Puig Castellar a la Serra d’Ancosa. La relativa alçada del cim, 944 m, un dels més alts de la comarca de l’Anoia, ens permet gaudir de bones panoràmiques de les serralades properes pertanyents al Sistema Prelitoral Central: Montmell, l’Ordal, Garraf, Montserrat, Miralles, Comaverd o Prades. En dies clars, malgrat la distància, també és veuen properes les serralades del Prepirineu tancant la Depressió Central: Port del Compte, Cadí, Pedraforca, Ensija, Moixeró o Puigmal.

El següent objectiu és la Plana d’Ancosa que val la pena visitar encara que a nivell pràctic es pot continuar per la carena de la Serra dels Esgavellats enllaçant amb la ruta al Coll de la Rimbalda. Aquesta plana o peneplana rocallosa, tancada per totes bandes excepte el pas per on s’escola el Torrent de la Llançana ens ofereix un paisatge singular que amaga llocs interessants que la ruta visita: l’antic convent d’Ancosa amb el seu pou medieval, el roure monumental i l’avenc.

L’antic Convent d’Ancosa del qual només queden unes restes al nord de la casa d’Ancosa, fou cedit el 1155 als monjos cistercencs de Valldaura pels comtes de Barcelona per tal de que hi establissin un monestir. Probablement les mancances d'aigua i pobresa del terreny, van empenyer els monjos a instal·lar-se el 1158 a Santes Creus. El lloc va quedar com a una granja propietat de Santes Creus. Propera a la granja hi ha també una joia arquitectònica, el Pou medieval d’Ancosa que té una profunditat de 9 m per 3 m de diàmetre i una magnífica volta que el cobreix.

Farem parada també per veure el Roure d’Ancosa, catalogat com a arbre monumental amb una soca i brancatge enorme i amb 437 cm. de perímetre de tronc. I uns metres enllà trobem l’avenc d’Ancosa, una cavitat natural d’origen hidràulic amb entrada vertical i una profunditat de més de 30 metres.


El punt d’inflexió de la ruta és Sant Jaume de Montagut. Per arribar-hi ens hem d’enfilar al coll de la Rimbalda on trobem el GR 172 que seguim en direcció al Puig de Formigosa i al de Montagut. El trajecte es força rocallós però pedalar per la carena ens permet gaudir de bones panoràmiques de la ruta, del territori que envolta el municipi de Pontons i fins i tot podem veure el mar. Passat el Collet del Vent, hi ha les restes de les poques cases que formaven el nucli de Cases Noves de Formigosa, trobem el Llac de Formigosa. En realitat es tracta d’una gran bassa artificial construida als anys 70 per abastir les urbanitzacions al peu de la muntanya (projectes que no van reeixir del tot) i que el pas del temps ha naturalitzat.

Finalment apareix davant nostre l’impressionant edifici de Sant Jaume de Montagut. L’església data del segle XIII i ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Fou la parròquia de la munió de masies escampades per aquestes muntanyes, es d’una sola nau i la planta es romànica. Fins no fa gaire estava força abandonada però les restauracions que s’han dut a terme l’han deixat en molt bon estat.

Continuem la ruta seguint el GR, primer per pista fins que aquesta mor en un camp i seguidament, per corriols que a voltes ressegueixen els camps fins que entren definitivament al bosc. Sortim a una bona pista que seguim a la dreta fins trobar una de secundaria que ens baixa per terreny rocallós i descompost que desemboca a la carretera que ens portarà fins a Bonany

A partir d’aquest petit nucli iniciem la darrera pujada del dia, entre boscos i conreus de vinyes a la part alta de la muntanya, per descobrir un paratge amagat i amb vistes increïbles. El final de la ruta, abans de baixar per un sender a Pontons, passa per visitar Sant Joan de la Muntanya. Aquesta capella romànica es troba edificada sobre una relleix rocós, una autèntica atalaia natural des d’on gaudim d’extenses panoràmiques de la Plana del Penedès i les serralades que la tanquen pel sud. La sortida natural del Foix ens permet contemplar el mar.


Gener de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Santa Magdalena. Castell Vell de Pontons. Convent Cistercenc i Pou medieval d’Ancosa. Roure Monumental i l’Avenc d’Ancosa. Sant Jaume de Montagut. Sant Joan de la Muntanya

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.minube.com/viajes/espana/barcelona/pontons