Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Barcelonès
BAR 001_Barcelona
Parc Natural de Collserola
Barcelona_Sant Pere Martir_Coll de Portell_Collet de l’Espinagossa_Coll de Can Cuiàs_Pantà de Valvidrera_Tibidabo_Coll de l’Erola_Portell de Valldaura_Forat del Vent_Barcelona
Mapes Comarcals de Catalunya. Barcelonès 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 760 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VOC 003_Valldoreix
VOC 005_Cerdanyola del Vallès
BAR 003_Barcelona
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Collserola. Balcó i pulmó de Barcelona

Travessa de la serra de Collserola per pistes i corriols. El plaer de pedalar per un espai de descoberta i d’aprenentatge, de trobada i de lleure que s’alça com a talaia enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un magnífic massís, proper, familiar i valuós, que esdevé un privilegi per a la gran població que viu al seu voltant.

La ruta surt del Palau de Pedralbes i s’enfila a la Serra de Collserola per la muntanya de Sant Pere Màrtir, porta meridional del parc i una magnífica talaia des d’on divisar la vall de Sant Just, els massissos de l’Ordal i el Garraf, i el delta del Llobregat. Al cim hi havia antigament una ermita que va ser substituïda per unes antenes de comunicació.

Baixem al Coll de Portet, amb bones vistes a banda i banda de la carena. Pedalem per un bonic sender fins al Collet de l’Espinagosa. Per carretera ens arribem al Coll de can Cuiàs, on prenem la pista que ens permet enllaçar amb el corriol que baixa al pantà de Vallvidrera. Aquest pantà, ara una zona de lleure, es començà a construir el 1850 amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua a l'antic municipi de Sarrià i està considerat com una joia de l'enginyeria hidràulica del segle XIX, ja que constitueix un exemple excepcional de presa d'arc de gravetat construïda amb obra de fàbrica.

Ens dirigim cap un altre important centre d’interès de caràcter literari, la casa senyorial de Vil·la Joana. La masia va acollir el 1902 el poeta Jacint Verdaguer i conserva intactes les estances que l’autor de L’Atlàntida i Canigó hi ocupà els darrers dies de la seva vida.

Continuem per senders i bones pistes en direcció al cim del Tibidabo, el més alt de la serra de Collserola, clarament identificable tant per la Torre de Collserola, una torre de telecomunicacions projectada per l'arquitecte britànic Norman Foster i gran mirador de la plana ocupada per la ciutat, com per la silueta del temple eclesiàstic que el corona.

Sempre carenant o mantenint l’alçada, enllaçant corriols i bones pistes, recorrem la resta de la serralada passant pel Coll de l’Erola, el Portell de Valldaura i el Forat del Vent. Durant tot el trajecte gaudim de bones panoràmiques de la ciutat de Barcelona. Quan trobem la carretera que puja del barri d’Horta deixem el massís i iniciem el descens cap a la ciutat per la vall de Can Masdeu.

La baixada la podem fer per sender o per la pista que passa per davant de dos edificis emblemàtics i amb una interessant història al darrere: l’abandonat Hospital de Sant Llàtzer i la masia de Can Masdeu, segons la wikipèdia un centre social ocupat, residència i hort comunitari. La casa serveix de vivenda a unes 30 persones que s'abasteixen gestionant els recursos naturals de la vall i dinamitzant els terrenys que l'envolten. Des de la vila de Sant Joan d’Horta recorrem la part alta de la ciutat en direcció a la vila de Gracia i, per la diagonal, de nou a Pedralbes.

Gener de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Pantà de Vallvidrera. Torre de Collserola. Temple Expiatori del Sagrat Cor. Parc d'Atraccions Tibidabo. Can Masdeu i Hospital de Sant Llàtzer