Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 024_Oliana
Espai Natural Serra del Turp i Mora Comdal-La Valldan. Serra de les Canals. Serra dels Obacs. Serra
Oliana_Coll del Portell_La Móra Comdal_El Sàlzer_Collada de Sàlzer_Coll Pregon_Coll d’Aigua_Oliana
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1150 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SOL 010_Montpol
AUR 040_Ogern
AUR 026_Oliana
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Porta de l’Alt Urgell i la solitària vall de la Móra Comdal.

La ruta visita la plàcida vall de la Móra Comdal, reclosa entre els relleus prepirinencs que donen accés a l’Alt Urgell, una coma amagada als ulls dels forasters envoltada de relleus singulars i formes capricioses. La tornada per la carena de la Serra d’Oliana ens permet gaudir d’extenses panoràmiques dels abruptes relleus que guarden l’entrada al Pirineu de l’Alt Urgell. Senzillament magnífica.

Enfilem cap a Coll del Portell, un pas estratègic a la dreta de la imponent formació rocosa de verticals parets de la Serra de les Canals, que ens permet accedir a la magnífica vall de la Mora Comdal. A l’altra banda del coll, l’ambient dels abruptes relleus que trobem ens fan oblidar sobtadament la placidesa de la plana on s’assenten els pobles d’Oliana, Tragó i Peramola.

Ens endinsem per un petit congost que dona accés a una vall solitària i de complicat accés, ja que l'agudes crestes de la Serra de les Canals i de la Roca de la Valldan (flanc nord de l'anticlinal d'Oliana) la separen de les principals vies de comunicació. Accedim a la capçalera i la part mitjana de la coma, per una pista de fort pendent que ens permet visitar l'església de Santa Eugènia ubicada al centre de la vall, a tocar de les ruïnes de les poques cases que formaven el nucli de la Móra Comdal.

Recorrem la part alta de la plàcida vall, envoltats de les capricioses formes dels relleus conglomerats que, agrupats en esveltes agulles que apunten cap al cel, vesteixen de màgia l’entorn. Relleus singulars com el grup de Les Encantades que recorden figures humanes prehistòriques i on es fàcil deixar volar la imaginació.

Seguim guanyant alçada prenent noves perspectives del territori que ens envolta. La combinació dels verds prats i els tons ocres i rogencs dels conglomerats configuren una imatge de postal. Al peu dels cingles de conglomerats de Serra Seca trobem la bonica ermita de Santa Magdalena pertanyent al nucli d’El Sàlzer. Continuem fins al Coll de Sàlzer on una petita carretera asfaltada afavoreix la progressió en un país on abunden el pedregam i els trams costeruts.

Arribem a Coll Pregon des d’on anem a buscar el cim que corona el Serrat de Corrissols de panoràmiques insuperables dels abruptes relleus prepirinencs que guarden l’accés al Pirineu de l’Alt Urgell i que un coneixedor del territori identificarà fàcilment: serres d’Aubenc, Carreu Boumort, Turp, Port de Comte, Ensija, Rasos de Peguera i, en dies clars, distingim també les siluetes llunyanes del massís de Montserrat, les serralades prelitorals, els Montsecs i un reguitzell de serres secundàries que seria llarg d'esmentar una per una. Un espectacle total d'intens paisatge.

Continuem per una pista de rocalla de conglomerat que fa trontollar la bicicleta de baixada i dificulta la progressió en les pujades. Un llarg trajecte, en general plaent, d’accentuada solitud i grans perspectives del territori, que recorre la carena de la Serra d’Oliana i ens porta de nou al punt de sortida. Opcionalment, passat el Coll d’Aigua, es pot fer drecera per una bonica sendera, amb alguns trams tècnics, que agradarà als més aventurers.

Octubre de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Santa Eugènia de la Móra Comdal. Santa Magdalena del Sàlzer.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.camidelpirineu.cat/visita-ns