Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Ruta 54
Ruta 55
Ruta 56
Ruta 57
Ruta 58
Ruta 59
Ruta 60
Ruta 61
Ruta 62
Ruta 63
Ruta 64
Ruta 65
Ruta 66
Ruta 67
Ruta 68
Ruta 69
Ruta 70
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Osona
OSO 060_Sant Quirze de Besora
Espai d’Interès Natural Serres de Milany, Santa Magadalena, Puigsacalm i Bellmunt
Sant Quirze de Besora_Castell de Montesquiu_Pla del Revell_Santa Maria de Besora_Els Ferrers_Sant Jaume del Barretó_Coll de Forn_Santa Margarida de Cabagés_Coll de Siuret_Puigsacalm_Font Tornedissa_Vidrà_Coll d’Hi Era de Massa_Boscatell_Sant Quirze de Besora
Mapes digitals Catalunya. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 58 Km
Desnivell: 2000 m
Temps: 6 H 0 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
OSO 003_Vidrà
OSO 011_Santa Maria de Besora
OSO 012_Santa Maria de Besora
OSO 024_Montesquiu
GAR 001_Sant Privat d’en Bas
GAR 003_Sant Privat d’en Bas
OSO 053_Sant Pere de Torelló
RIP 020_Vallfogona
OSO 058_Torelló
OSO 061_Santa Maria de Besora
OSO 067_Montesquiu
RIP 033_Llaés
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Espai d’Interès Natural Serres de Milany, Santa Magadalena, Puigsacalm i Bellmunt

Un viatge per aquest espai natural de gran bellesa paisatgística, sovint massa desconegut per als que no son de la comarca. Alhora una ruta exigent pel quilometratge però que a canvi aporta un cúmul de sensacions que omplen l’ànima del viatger.

A Sant Quirze de Besora anem fins a l’estació de ferrocarril. Continuem per camí asfaltat fins al Castell de Montesquiu. Just passat el castell anem a la dreta en una bifurcació i tot seguit continuem per una pista a l’esquerra. Passem pel costat d’una gran bassa d’aigua. Sortim a una pista més ampla on continuem guanyant alçada, sempre seguint el GR. Arribem a un punt senyalitzat on la pista fa una curta rampa i el GR marxa a la dreta per una sender. En aquest punt es pot optar seguir per la pista, tram més còmode ja que la tornem a trobar mes endavant.

La opció del GR també és ciclable, i ens porta fins al cobert del mas el Revell, deshabitat, de magnífiques panoràmiques sobre la vall de Bisaura i el Pre-Pirineu. Des del mas continuem en la direcció que portem ciclant pel bonic Pla del Revell enganxats a la cinglera. Retrobem de nou la pista que havíem deixat. Atenció cap al final del pla trobem un pal senyalitzador on ens desviem a la dreta en direcció al Castell de Besora per anar a buscar un corriol que salva la cinglera. Arribem a un tram de margues que formen un pont natural que travessem. Quant s’acaba el terreny de margues continuem rectes per un sender que volta per l’esquerra el turó del Castell de Besora. Arribem a un mas i a la sortida del mateix deixem la pista asfaltada per una desviació a l’esquerra que ens baixa a Santa Maria de Besora.

Al final del poble prenem el camí de Llaers. Un cop travessem la riera ens desviem a la dreta entrant a la Finca dels Ferrers. Continuem per la pista guanyant alçada en diverses llaçades. Després d’aquest primer tram de pujada deixem a l’esquerra la pista que porta a Massats. Continuem pujant, primer fins al Pla de Marenyol i després per la dreta del puig de Sant Jaume fins al trencant del Barretó, on podem recarregar aigua. Al trencant agafem la pista de l’esquerra que puja fins al Coll del Forn.

Al coll continuem per la pista de la dreta que ens porta fins al Coll de Cristòfol. Continuem per una baixada pronunciada. Passada una granja en desús deixem una pista a la dreta (la pista ens porta a Vidrà en cas que és vulgui escurçar l’etapa, veure la ruta OSO 003), al costat d’un remolc, mantenint la direcció. Passem per Santa Margarida de Cabagés. Finalment la pista desemboca a la carretera que puja de Siuret, direcció que seguim.

A la primera paella baixant a Siuret prenem una pista a l’esquerra que ens puja al coll de Siuret. Al coll continuem a la dreta fins al mas de Platraver. Deixem la casa a l’esquerra, travessem una tanca i continuem per la pista. Atenció quan arribem als prats després d’un revolt tancat ja que hem de desviar-nos a la dreta per un tram on el camí esta desdibuixat, pujant fent ziga-zaga pel prat per anar a buscar la pista que tenim més amunt. La pista flanqueja per la dreta i de pujada el Puig Miralles. La pista és ciclable però depenent de l’època de l’any es pot convertir en un tram pesat si el ferm esta fangós i masegat pel pas del bestiar.

Arribem als prats superiors on trobem una tanca i la pista s’acaba. Passem a l’altra banda i ciclem sempre enganxats a la tanca fins que trobem un pal senyalitzador amb les indicacions per arribar a la Font Tornedissa. En aquest punt cal decidir si es vol pujar al Puigsacalm ja que després hem de tornar a passar per aquí. Per arribar al Puigsacalm continuem paral·lels a la tanca fins trobar a l’esquerra el sender senyalitzat que ens hi porta.

Si hem decidit no fer el cim, hem de fer un viratge de 90º en perpendicular a la tanca i baixar cap a la fondalada que tenim al davant. La baixada a la font Tornedissa està fresada i és la única pista que tenim per arribar-hi.

Des de la font continuem pel sender que puja de la collada de Bracons. Quan trobem una desviació a la dreta, en direcció contrària a la que portem, la prenem seguint la direcció de Vidrà. Arribem a Sant Bartomeu de Covildases on continuem per la pista que ens baixa fins la riera de Vila Vella. Recorrem la bonica vall fins que la pista marxa en direcció nord, travessa una petita riera i puja a buscar la carretera que a l’esquerra ve de Siuret i ens porta a Vidrà.

De Vidrà continuem per la carretera fins al coll de Vidrà on trobem la pista del Santuari de Bellmut, a l’esquerra. Guanyem alçada fins al coll d’Hi era de Massa on ens desviem a la dreta. Ràpida baixada fins al mas en runes del Boscatell. Passat el mas continuem per un corriol que travessa un camp. A l’altra banda trobem un sender que seguim. Recorrem tota la Serra de la Cogule per una magnífica i llarga trialera. Trobem una pista que ens baixa al Moli de la Foradada des d’on arribem a Sant Quirze de Besora.

Febrer de 2010

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Montesquiu. Castell de Besora. Sant Jaume del Barretó. Santa Margarida de Cabagés. Sant Bartomeu de Covildases

ALLOTJAMENTS I RESTAURANTS
http://www.bisaura.cat/

CARTOGRAFIA
Mapes Comarcals. Osona. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).