Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Sobirà
PAS 005_Escós
Bony d'Espinet. Tossal de Sant Quiri. Serra de Cuiroi
Escós_Estac_Bony de Cuiroi_Collada de Sant Jaume_Collada de Salzet_Collada de Banyades_Escós
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Sobirà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 1075 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAJ 004_La Torre de Cabdella
PAS 019_Sort
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La solitaria vall d’Escós

Una ruta que volta completament la capçalera de la Vall d’Escós, de gran bellesa paisatgística i en un entorn solitari que no defraudarà als bikers que gaudeixen de l’alta muntanya.

Sortim del poble d’Escós per la pista, a l’inici encimentada, que puja a Estac. Travessem el poble i continuem per una pista que marxa cap a l’oest. Trobem una petita bifurcació on perdem alçada momentàneament. Sempre amb l’objectiu de la ruta al davant, el Bony d’Espinet anem guanyant alçada constantment per una pista d’argiles vermelles que resalten entre el verd intens de la escassa vegetació.

La pista s’endureix quan puja cap a les bordes d’Estac. La pujada es torna lenta però la ciclabilitat és còmode i, malgrat tot, a cada metre que guanyem gaudim d’una nova panoràmica de tota la vall. Cap a la part alta, prop de la cota 1.800, les vistes que es dominen són excepcionals: el pic de l’Orri, l’alta i verda vall que cau des del Coll de Cantó amb el poble enturonat de Tornafort atalaiat sobre la profunda vall excavada per la Noguera Pallaresa, i cap al sud, més enllà del congost de Collegats, les Serres de Boumort i Carreu tancant la plana que s’estén entre La Pobla de Segur i Tremp.

Atenció, deixem la pista, que continua pujant en un revolt tancat, per un petit corriol que marxa cap al cim del Bony d’Espinet. El corriol es perd més enllà i naveguem en direcció sud sortejant els punxosos ginebrons que ens maltracten les cames, fins trobar un corriol que marxa en direcció contrària i que ens baixa fins la pista que ve de la collada de de Sant Quiri. Durant aquest trajecte, no excessivament llarg, alternem trams ciclables amb altres a peu, tot depenent de les ganes i paciència de cadascú.

Un cop a la pista el final de la ruta es desencadena ràpidament. Passant per les collades de Sant Jaume, Salzet i Banyades, fem una bonica i llarga baixada per bonics paratges amb boscos aïllats de bedolls i de boniques pinedes, gaudint en el trajecte des de les serralades que tanquen la vall Fosca fins els cims Pirinencs del Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Agost de 2013