Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Urgell
URG 007_Anglesola
Espai Natural Protegit d'Anglesola-Vilagrassa. Plana de l’Urgell. Plans de Sió
Anglesola_Barbens_El Bullidor_El Tarrós_Tornabous_Poblat Ibèric del Molí d’Espígol_Anglesola
Mapes Comarcals de Catalunya. Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 25 Km
Desnivell: 70 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
URG 001_Tàrrega
PLU 001_Ivars d’Urgell
PLU 003_Ivars d’Urgell
URG 008_Bellver d’Ossó
URG 010_Tàrrega
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Molí d’Espígol. La capital ibèrica dels ilergets.

Viatge per un mon pla de cels infinits només trencats en la llunyania per les serralades que l’abracen. Un recull d’imatges típiques de l’Urgell. Grans extensions cultivables, l’aigua canalitzada per mantenir-les, pobles disseminats per la gran planícia i una mostra representativa de l’ocupació del territori: el poblat ibèric de Molí d’Espígol.

Només sortir d’Anglesola ens abraça el paisatge que ens seguirà tot el dia. Extensions cultivables de cereals i fruiters que semblen estendre’s sense límits cap a les serralades prepirinenques que tanquen la plana urgellenca pel nord. El vent bressola els primers brots dels cereals que es despleguen cap a l’horitzó, un mon totalment pla només trencat per algun petit turó en la llunyania o els campanar dels pobles que treuen el cap per fer present la seva existència.

Pedalem mecànicament enllaçant pobles envoltats d’aquest paisatge uniforme regat pel Canal d’Urgell. Barbens, el Bullidor i Tarròs evolucionen davant nostre abans d’arribar a Tornabous. Dos curiositats que cal conèixer: a Tarròs va néixer el president Lluís Companys i a Tornabous Salvador Seguí conegut com el Noi del Sucre, un dels personatges i líders més destacats del moviment anarcosindicalista de Catalunya de principis del segle XX.

De Tornabous al poblat iber del Molí d’Espígol passem per la Bassa de Mas Ferrer, un lloc que convida a la contemplació i el relaxament. El poble iber dels ilergets té a Tornabous un dels principals exponents del seu potencial polític, comercial i econòmic abans de l’arribada dels romans. La ciutat ibèrica de Tornabous, establerta al Molí de l'Espígol, és el nucli urbà més gran de la tribu dels ilergets, i correspondria a la seva capital, la desapareguda Athanàgia. Tot i que els orígens de l’assentament són de finals de la primera edat del ferro, les restes arqueològiques del Molí de l’Espígol ens expliquen l’avançat urbanisme que aquesta comunitat va assolir en l’època del seu màxim esplendor, entre els segles IV i III aC.

És en aquest moment quan el Molí de l’Espígol va passar de ser un assentament a una ciutat, amb una economia basada en l’agricultura i la ramaderia. La ciutat està envoltada per una muralla de forma circular el·líptica. La complexitat de les cases o innovacions com les canalitzacions sota l’enllosat posen de manifest la progressió del poblat. I, per sobre de tot, la disposició urbanística, que és la que ha arribat als nostres dies.

Les excavacions han deixat entreveure dos espais arqueològics ben definits: l’àmbit urbà, amb restes visibles i visitables, i un àmbit suburbà al nord, fora de les muralles de l’oppidum, fruit del creixement de la ciutat. També s’ha identificat la font que proveïa d’aigua la comunitat: una antiga bassa, actualment dessecada, situada fora del nucli emmurallat. Al voltant del 200 aC el poble ibèric dels ilergets es va desfer i es va abandonar el jaciment. Hi va haver una posterior reocupació fins al seu abandó total a mitjans del segle I aC.

Iniciem el tram final de la ruta seguint les sinuositats del canal d’Urgell que llisca pausadament per la plana, ara per l'Espai Natural Protegit d'Anglesola-Vilagrassa, un espai agrícola totalment pla dominat pel conreu cerealista extensiu, ideal i necessari per a les aus que nidifiquen entre els cultius, en especial per a l’esparver cendrós però també important per altres espècies d'aus lligades als conreus cerealístics, com el sisó, el gaig blau o la calàndria.

Març de 2018

CENTROS DE INTERÉS.
Sant Roc de Barbens. Santa Maria d’el Bullidor. Santa Cecilia d'el Tarròs. Bassa de Mas Ferrer. Poblat íber del Molí d’Espígol

ALOJAMIENTOS / RESTAURANTES
https://www.casaruralcalsinto.com/