Esquema geogràfic, rutes i travesses

Tot el que necessites per conèixer els continguts i com està organitzada la distribució de la informació de les rutes i etapes de les travesses de la web ho trobaràs en aquest article

 

Esquema geogràfic

La informació està organitzada en tres nivells: països, regions i zones. En el cas de Catalunya, obviem les províncies i utilitzem com a tercer nivell les comarques, que són demarcacions geogràfiques d’ús molt estès. Com que en altres regions d’Espanya no es fan servir, utilitzem les províncies (per exemple, Espanya, Andalusia, Granada). Per la resta d’Europa utilitzem la nomenclatura de les divisions territorials pròpies de cada país. Les rutes que passen per més d’una comarca o regió s’assignen a aquella a la qual pertany el lloc des d’on comencen.

 

Rutes i travesses

Les rutes són excursions pensades per fer en un dia, circulars, és a dir, que surten i tornen al mateix lloc. Per a cadascuna hi ha un nom, que acostuma a ser el dels pobles o llocs dels quals se surt, el nom genèric del territori que travessa (la plana de Vic, La serra de Busa, el Parc natural Cadí-Moixeró), un recorregut o llistat dels llocs pels que passa, els centres d’interès que es poden visitar i un text descriptiu de l’itinerari. La cerca està basada en els primers quatre elements. Això permet localitzar totes les rutes que passen per algun lloc determinat, encara que no sigui un poble.

Les travesses són excursions de més d’un dia que uneixen punts llunyans. Estan organitzades en etapes. La nomenclatura és la mateixa que per les rutes (nom, zona, recorregut, centres d’interès i itinerari).

Cada ruta i cada etapa de les travesses conté un resum de dades principals: distància, temps aproximat i altura acumulada. A més a més, valorem la dificultat del recorregut amb quatre nivells: fàcil, mitjà, mitjà-difícil i difícil. És una valoració subjectiva (com totes), que té a veure amb les dificultats del terreny, l’orografia, el tipus de camí i, per suposat, l’estat físic de la persona. El grau de dificultat varia molt amb la temporada de l’any. Per tenir una idea general, les rutes qualificades com a fàcils són les que fem amb un grup molt ample d’amics, poc habituats a sortir per la muntanya i que, com a molt, arriben a poc més de dues hores pedalant amb molta tranquil·litat.

Les distàncies o desnivells acumulats poden no ser del tot exactes per les possibles errades del GPS. Però pots tenir una valoració més objectiva amb l’analitzador de tracks al portal www.ibpindex.com

Cada ruta i cada etapa inclouen un àlbum de fotos que mostra l’atractiu paisatgístic i/o natural dels recorreguts. El títol indica la zona o l’accident geogràfic i quan hi ha un nom entre parèntesi correspon al lloc des d’on està feta la foto. També inclouen un album de fotos dels centres d’interès que es poden visitar i enllaços de restaurants o llocs on dormir al poble de sortida o lloc més proper. 

Cada ruta inclou, si n’hi ha, una llista de rutes que tenen contacte amb la principal. La ruta principal està representada en color vermell i les de contacte en altres colors per poder-les identificar amb facilitat tant al mapa com al llistat.  Això permet fer-se rutes diferents, a mida de l’usuari, enllaçant trams d’unes i d’altres.