Berguedà BER 002_Bagà

Card image cap
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Serra de Gisclareny

Bagà _ Sant Joan de l’Avellanet — Sant Martí del Puig — Murcurols_ Coll de la Bena — Gisclareny — Coll de Turbians — Bagà
Mapa digital Comarcal. Berguedà. 1:50.000 Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Gisclareny, el poble més petit de Catalunya.

Una ruta imprescindible pel Parc Natural del Cadí-Moixeró que per la vall del Bastareny, flanquejada pels abruptes relleus del Moixeró, ens porta al municipi de Gisclareny, un poble de masies disseminades, el més petit de Catalunya, i un observatori del paisatge de primer ordre sota la influència i magnetisme del Pedraforca.

Sortim de la plaça porxada d?orígen medieval del casc antic de Bagà. Travessem el Bastareny pel...
Gisclareny, el poble més petit de Catalunya.

Una ruta imprescindible pel Parc Natural del Cadí-Moixeró que per la vall del Bastareny, flanquejada pels abruptes relleus del Moixeró, ens porta al municipi de Gisclareny, un poble de masies disseminades, el més petit de Catalunya, i un observatori del paisatge de primer ordre sota la influència i magnetisme del Pedraforca.

Sortim de la plaça porxada d’orígen medieval del casc antic de Bagà. Travessem el Bastareny pel pont de la Vilam també medieval i fora les antigues muralles del nucli. Continuem per la Via d’en Nicolau, una antiga via de ferrocarril que transportava fusta entre Gisclareny i Guardiola de Bergueda. La via verda ens deixa a Sant Joan de l’Avellanet, una ermita romànica i una popular àrea recreativa. Continuem per la carretera de Gisclareny que deixem per una pista que ens duu a Sant Martí del Puig.

Naveguem en silenci embolcallats en la humitat que exhala la frondosa pineda per un camí impol·lut que convida a pedalar. Val la pena pujar fins a Sant Martí del Puig, tant per la bellesa de l’ermita romànica com per les vistes de la vall del Bastareny que s’albiren. La masia del Puig, malauradament, està apunt d’ensorrar-se, documentada ja en època medieval formava part dels dominis jurisdiccionals dels barons de Pinós des del s. XII i els seus estadants, n'eren vassalls.


Iniciem la pujada a Coll de la Bena sota l’atenta mirada dels vessants costeruts i profundes barrancades dels relleus que enllacen les serres del Cadí i Moixeró. Pel camí passem per les cases de Murcurols, les edificacions estan en runes però encara hi podem entreveure la magnitud i la fortalesa de la propietat. A la collada tenim una bona vista del cim del Tancalaporta i la serra d’Ensija amb la carena encara colgada sota la neu.

Continuem per l’antic camí, que connectava els barris de cal Berta i de Coll de la Bena, un trajecte de gran bellesa que es desenvolupa entre antics camps de conreu que actualment alimenten ramats de cavalls de pota grossa. Ens arribem fins al barri del Roser on hi ha l’església del mateix nom i el petit i bonic cementiri i el mirador de Gargallosa, un lloc aeri de meravelloses vistes del massís del Pedraforca, el Comabona, el Puig-llançada, Penyes Altes del Moixeró, la serra d’Ensija, la confluència de la vall de la Riera de Saldes amb el Llobregat i també, de les masies disseminades per la vall que donen vida a Gisclareny, el municipi més petit de Catalunya en nombre d’habitants. Un oasi de pau i quietud envoltat d’un paisatge superb. Un autèntic paradís natural.

La ruta continua per asfalt fins la collada de Turbians des d’on una pista ens baixa veloçment fins a Bagà gaudint pel camí del abruptes relleus de la Roca Tirabal i el Moixeró, un espectacle paisatgístic de final d’etapa que omple de vitalitat l’ànima del viatger i arrodoneix una ruta imprescindible.

Abril de 2021

CENTRES D’INTERÈS
Sant Joan de l'Avellanet. Sant Martí del Puig. Murcurols. El Roser de Gisclareny. Sant Miquel de Turbians

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://turismebaga.com/