Gósol — Bagà

Card image cap
Massís del Pedraforca. Parc Natural del Cadí-Moixeró. Serra de Gisclareny

Gósol — l’Espà — Coll de la Trapa — Saldes — el Collell — Coll de Torn — Coll de Bauma — Gisclareny — Bagà
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC

Resum

Distància:43 km
Desnivell:1000 m
Temps:4 h 30 min
Dificultat:mitjana-difícil

La màgia encisadora del Pedraforca i del Cadí

La primera etapa de la travessa ens descobreix les quatre cares del massís del Pedraforca, un dels cims més emblemàtics de Catalunya; una marrada que des de Gósol ens deixa al Collell, nexe d?unió amb la Serra del Cadí i punt d?inflexió del trajecte, des d?on iniciem una llarga baixada per la vall del Bastareny que ens porta fins a Bagà, amb un bonic final per la via verda d?en Nicolau.

Iniciem la travessa a Gósol, el...
La màgia encisadora del Pedraforca i del Cadí

La primera etapa de la travessa ens descobreix les quatre cares del massís del Pedraforca, un dels cims més emblemàtics de Catalunya; una marrada que des de Gósol ens deixa al Collell, nexe d’unió amb la Serra del Cadí i punt d’inflexió del trajecte, des d’on iniciem una llarga baixada per la vall del Bastareny que ens porta fins a Bagà, amb un bonic final per la via verda d’en Nicolau.

Iniciem la travessa a Gósol, el poble on Picasso hi va fer una estada a principis del s. XX que va suposar un punt d’inflexió de la seva carrera pictòrica en la transició cap al cubisme. Marxem en paral·lel a la carretera fins al Coll del Cap de la Creu, un bon mirador del Cap de la Gallina Pelada, cim que corona la Serra d’Ensija. Continuem pel camí vell de Gósol a Saldes, ara un sender que ens duu a l’Espà i al fons de la vall, on connectem amb una pista que prop de can Xixa es converteix novament en un sender, no gaire ciclable, que ens deixa a Coll de la Trapa, punt amb una esplèndida panoràmica de la vertiginosa paret del Pollegó Inferior del massís del Pedraforca.

L’antic camí s’endinsa ara en un paisatge geològic de reminiscències marcianes, format per roques de vermells intensos. Més endavant ens desviem a l’esquerra per travessar el riu de Saldes. Sense entrar al poble marxem per carretera per dessota la faç més coneguda del colossal massís fins al fantàstic mirador de Gresolet, una aèria balconada penjada sobre el buit que ens regala una fascinant imatge de la vall, els cingles de Gresolet i, al seu darrera, el vessant sud de la Serra del Cadí, de la qual gaudirem una bona part del trajecte.

Naveguem per pista en còmode pujada sota l’abrupta i aclaparadora paret nord del Pollegó Superior, un tall brutal de fins a 800 metres per sobre de la vall de Gresolet, fins al Collell, nexe d’unió entre el Pedraforca i el Cadí. L’ambient d’alta muntanya és total i les sensacions dels poderosos relleus i el paisatge subalpí que ens envolta esdevenen pura màgia en l’esperit del viatger.

Entre el Collell i coll de Torn el bestiar estiuenc aprofita les pastures o jeu plàcidament amb semblant místic abans de tornar a les valls quan arribi el mal temps. A partir de coll de Torn iniciem un llarg descens totalment contemplatiu que ens portarà per boscos humits fins a la vall del Bastareny, passats els colls de Bauma i de la Bena. Durant la baixada trobem dos centres d’interès: Murcurols, que malgrat estar mig en runes encara traspua la fortalesa que va arribar a ser, i Sant Martí del Puig, de naturalesa romànica.

La pista desemboca a la carretera de Gisclareny, que seguim fins a Sant Joan de l’Avellanet, on comença la Via Verda d’en Nicolau, una antiga via de vagonetes construïda a principis del segle XX (1914-1916) per transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. Un trajecte final plaent ens deixarà, passant pel Pont de la Vila, a la plaça medieval de Bagà, construïda al segle XIII.

Agost de 2021

CENTRES D’INTERÈS
Sant Andreu de l’Espà. Mirador de Gresolet. Murcurols. Sant Martí del Puig

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://turismebaga.com/