Baix Camp BCA 003_Pratdip

Card image cap
Serra de Llaberia

Pratdip — Coll de Prevell — Santa Marina — Coll Roig — La Miranda — Lo Portell — Colldejou — Coll de la Llena — Pratdip
Mapa digital Comarcal. Baix Camp. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:36 km
Desnivell:1120 m
Temps:4 h 15 min
Dificultat:mitjana-difícil

Pedalant pel cor de la Serra de Llaberia.

La Serra de Llaberia és una serra de la Serralada Prelitoral Catalana entre les Muntanyes de Prades i les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs. La ruta puja al cim que corona aquesta mola voltada de cingles calcaris molt regulars i clars, la Miranda, i es despenja per un bonic sender que ens permet salvar les verticals parets i tornar al punt de sortida. Una ruta imprescindible per conèixer aquest magnífic espai protegit.

Pedalant pel cor de la Serra de Llaberia.

La Serra de Llaberia és una serra de la Serralada Prelitoral Catalana entre les Muntanyes de Prades i les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs. La ruta puja al cim que corona aquesta mola voltada de cingles calcaris molt regulars i clars, la Miranda, i es despenja per un bonic sender que ens permet salvar les verticals parets i tornar al punt de sortida. Una ruta imprescindible per conèixer aquest magnífic espai protegit.


A Pratdip prenenm el camí Vell de Santa Marina que puja a Coll de Prevell des d’on continuem pel sender GR que, desprès d`un curt tram de pujada inicial, ens baixa a la petita vall que recull les aigües minses que s’escolen dels vessants de les Moles i la Serra de Marina. Deixem momentàniament el GR continuant per asfalt un curt tram recuperant-lo de nou per arribar al santuari de Santa Marina, un lloc de gran devoció amb una font força concorreguda per la seva aigua fresca i de propietats curatives, i una àrea de lleure.

El conjunt de Santa Marina està format actualment per cinc edificis: l'ermita, la casa de la Font, la casa dels ermitans, la Casa Gran i l'antic balneari. L'any 1335 ja existia la partida de Santa Marina i per tant, segurament ja hi havia algun ermitori en aquest territori. Fou aproximadament l'any 1500 quan la família del Mas del Sabater va donar part dels terrenys que actualment conformen el patrimoni de l'ermita i en va fer la cessió del dret de l'aigua. És llavors quan s'inicià la construcció de l'actual ermita i de la casa de l'ermità.

Continuem per asfalt fins a Coll Roig on prenem la petita carretera, poc transitada, que duu directament al nucli de Llaberia. Tot i la tranquil·litat del trajecte directe del coll al poble, la ruta no segueix sempre la carretera ja que, passat un primer coll, es desvia per endinsar-se pel Pla de les Moles, un altiplà delimitat per les cingleres de la Grallera i de la Brancana, límits naturals que guarden aquest territori isolat i feréstec que sembla erm i poc humanitzat. Durant el trajecte gaudim d’unes bones perspectives dels relleus de l’espai natural de Muntanyes de Tivissa – Vandellós i dels cims de la Miranda, objectiu de la ruta, i de Mont-redon, el seu fidel company de viatge que corona una unitat de relleu d’orografia singular.

El trajecte perfilant els estimballs rocosos connecta amb un sender de baixada que ens retorna a la carretera i ens permet arribar a Llaberia, un petit poble amb molt d’encant que conserva la seva fesomia medieval intacta. No és pot marxar sense passejar pels seus bonics carrerons o sense visitar l’ermita romànica de Sant Joan construïda entre les parets de l’antiga fortalesa. Llaberia és el poble més petit i més alt del municipi de Tivissa, situat a 680 m. sobre el nivell del mar. Impressiona el silenci i la calma que envaeix tot el nucli, fet al que contribueix el seu emplaçament, rodejat de natura, magnífiques vistes panoràmiques i ser l’únic nucli en aquest paratge voltat de cingleres espectaculars.

Desfem un tram de camí per prendre la pista que puja al punt culminant de la serra, la Miranda. La part alta, quan sortim del bosc, és un indret privilegiat i captivador des del qual es poden contemplar unes vistes i paisatges espectaculars. Panoràmiques que abasten des del Priorat fins la mediterrània, passant per la atractiva visió de la Mola de Colldejou. Al sostre de la Serra de Llaberia hi ha instal·lat un dels quatre radars meteorològics de Catalunya que permet proporcionar a distància la presència de pluja i estimar la seva intensitat, un element introduït en el paisatge que permet identificar aquest punt des de molts llocs degut a la seva forma singular.

Desfem un tram de camí per connectar amb la petita pista que ens permet arribar a Lo Portell, un dels pocs passos que ens permet salvar els estimballs de la Mola de Llaberia. Perdem alçada per un sender tècnicament difícil per fer damunt la bici, sobretot degut a la gran quantitat de rocs que farceixen el camí més que pel seu pendent. La complicació s’acaba quan deixem els constants revolts que permeten salvar la cinglera i, sobretot, quan ens desviem a la dreta en la bifurcació que ens portarà fina a Coll de Jou.

Fem una fugissera baixada des del coll fins al poble de Colldejou des del qual enllacem amb la petita i encantadora carretera que passant per Coll de la Llena ens porta a Pratdip. Una ruta imperdible per conèixer aquest magnífic espai protegit de la Serra de Llaberia

CENTRES D’INTERÈS
Santa Marina. Sant Joan de Llaberia. Bassa de l’Avellar. Sant Llorenç de Colldejou

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.pratdipturisme.com/