Cerdanya CER 029_Llivia

Card image cap
Carlit. Plateau de la Calme

Llívia — Targassone — Les Bulloses — Bolquére — Font Romeu— Égat — Estavar — Llívia
Mapes Comarcals de Catalunya. Cerdanya. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Summary

Distance:45 km
Ascent:1550 m
Time:4 h 30 min
Difficulty:hard

Information

Photo-Gallery

Llac de les Bulloses, paisatges de conte

Una proposta de magnífics paisatges que des del poble català de Llívia s?endinsa en territori francès i ens puja fins el magnífic Plateau de la Calme i el fantàstic lloc de les Bulloses situat als peus del Carlit a la part més alta del Capcir, al límit amb l'Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord. Imprescindible.

Enfilem per la vall del Riu de Targassona, preciosa paisatgísticament, immersos en la boscúria que es desplega ...
Llac de les Bulloses, paisatges de conte

Una proposta de magnífics paisatges que des del poble català de Llívia s’endinsa en territori francès i ens puja fins el magnífic Plateau de la Calme i el fantàstic lloc de les Bulloses situat als peus del Carlit a la part més alta del Capcir, al límit amb l'Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord. Imprescindible.

Enfilem per la vall del Riu de Targassona, preciosa paisatgísticament, immersos en la boscúria que es desplega a banda i banda del curs del riu que condueix l’aigua que llisca veloç i amb força creant un remor màgica en els diferents sallents, de mida variable, que troba al seu pas i que ens embolcalla agradablement. Mentre pugem trobem un interessant mostra de la manera de regar els camps amb el Pont de Carrasut, un antic pont de pedra que aprofitava l’aigua que baixa del Pla de Tudó per regar a “tesa”, és a dir, inundar literalment els prats de pastura, fet que obligava a ser molt eficaços ens les canalitzacions per reconduir el gran cabal d’aigua necessari.

El paisatge ens colpeja satisfactòriament quan aquest s'obre exponencialment en sortir del congost la magnitud dels relleus que emergeixen amb altivesa dels límits de la plana i que tanquen pel sud la gran plana ceretana.

Seguim remuntant per una bona pista amb energies renovades per la intensitat del paisatge fins arribar a la carretera que ens porta a Targassona, entrant en territori administrativament francès. Continuem remuntant per carrers costeruts fins a la part alta del nucli, punt d’on surt una pista cimentada que ens puja a l’altiplà de la Calma. L’ambient d’alta muntanya és cada vegada més present i a partir del dolmen i la font de l’Arrel, deixem la pista principal i travessem el Plateau de la Calma pedalant per un meravellós paisatge de boscos i prats complementat amb bones panoràmiques dels cims i relleus inclosos entre el Canigó i el Cadí. Fantàsticament colpidor si el temps acompanya.

Acabem l’ascensió sota el Roc de la Calma on ens deixem caure per una pista de fort pendent, segujnt el remontador d’esquí, on cal estar atent a no derrapar i caure. Baixem a l’espectacular lloc del Pla de Bones Hores als peus del relleus del massís del Carlit i ens acostem al Llac de les Bulloses. Pirineu en estat pur i un bàlsam pel cos i l’ànima.

A tall informatiu l’estany de la Bollosa era un seguit d'aiguamolls i basses que s'estenia des del peu del Puig Peric, on neix el riu (a través del Rec de Puig Peric), fins més al sud de la latitud del Carlit. S'aprofità una presa construïda entre el 1903 i el 1910 per a proveir electricitat el Tren Groc i per a regular el cabal de la Têt.

Continuem la ruta per la carretera d’accés a la presa en un ràpid i agradable descens fins al Pla dels Avellans on hi ha un altra remuntador de l’estació d’esquí seguint per una pista a la dreta que travessa la Têt i guanya alçada còmodament per l’obaga d’un magnífic bosc de pi negre. Enllacem diferents i divertits corriols que ens porten fins al nucli de la Bolquere. En aquest poble enllacem amb un bonic corriol i noves pistes que ens portaran fins a Font Romeu.

A Font Romeu deixem la carretera i continuem per un camí que marxa en paral·lel a la mateixa i ens duu fins a Égat des d’on baixem a l’encreuament de carreteres on continuem per la que baixa a Estavar. Tot i que el descens es pot fer per carretera prenem un parell de pistes que ens evita un bon tram d’asfalt i que li dona a la ruta un descens final molt més interessant i bonic per fer amb la BTT. A Estavar continuem per la carretera que ens porta de nou a Llívia.

Juny de 2022

CENTRES D’INTERÈS
Sant Sadurní de Targasona. Dolmen de l’Arrel. Sant Julià d’Estavar.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://llivia.org/cat/guia-comercial/allotjament.html