Garraf GAF 004_Vilanova i la Geltrú

Card image cap
Espai protegit de la desembocadura del riu Foix. Parc del Foix. Pantà de Foix. Serra de Bonaire

Vilanova i la Geltrú — Cubelles — Cunit — La Casa Alta — Vilanova i la Geltrú
Mapes Comarcals de Catalunya. Garraf. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:39 km
Desnivell:690 m
Temps:3 h 45 min
Dificultat:mitjana-difícil

El Parc del Foix

Una proposta que convida a descobrir l?essència d?aquest territori emmarcat dins del Massís del Garraf fusionant mar i muntanya alhora que ens ofereix singulars descobertes com les ruïnes de la Casa Alta, un referent històric del paisatge del Parc del Foix, una vila iberoromana, curiosos espigons, una casa senyorial modernista, en procés de abandonament o las ruïnes de can Balaguer.

Des del centre de la vila anem fins al port marítim. Pedalem vor...
El Parc del Foix

Una proposta que convida a descobrir l’essència d’aquest territori emmarcat dins del Massís del Garraf fusionant mar i muntanya alhora que ens ofereix singulars descobertes com les ruïnes de la Casa Alta, un referent històric del paisatge del Parc del Foix, una vila iberoromana, curiosos espigons, una casa senyorial modernista, en procés de abandonament o las ruïnes de can Balaguer.

Des del centre de la vila anem fins al port marítim. Pedalem vora el mar fins que la façana marítima del nucli s’acaba i ens obliga a pujar cap el turó de Sant Gervasi on hi ha el Xalet del Nin. Als peus de la petita elevació vora el mar es troben les ruïnes de la vila iberoromana d'Adarró o Darró. Els vestigis conservats pertanyen a un poblat ibèric de l'ètnia dels cossetans, que es va utilitzar entre el segle V i el segle I aC, i també a una vil·la romana situada dins el territori de Tarraco. A l’altra banda enllacem diferents corriols per evitar la carretera, tot i que al final la seguim un curt tram fins els afores de Cubelles

A Cubelles enllacem amb Cunit pedalant vora el mar. Pel camí gaudim de la silueta dels característics espigons que han configurat uns platges singulars en forma de petites cales. De fet, els va construir Endesa per crear una font d’aigua de refrigeració per a l’antiga tèrmica. Segurament el futur immediat passa per desmantellar-ho tot i recuperar les platges i el sistema dunar original. En la transició entre els dos municipis travessem el riu Foix a l’alçada de la desembocadura, un espai protegit que serveix de refugi, zona de cria i aliment per a moltes espècies migradores i aquàtiques.

A Cunit enfilem cap al nord no sense abans visitar abans l’església de Sant Cristòfol, interessant pels detalls que conserva de la primitiva construcció romànica, especialment els tres absis i l'actual sagristia. És un dels exemples de capelles romàniques més pròximes al mar de què es té constància. Fora del nucli urbà enllacem diferents corriols que ens porten a l’impressionant mas senyorial de cal Pla d'estil típicament modernista, construït entre el 1911 i el 1929. Malgrat estar abandonat, encara que hi viu un ocupa, s'hi poden contemplar elements artístics dignes d'admirar, com la galeria d'arcs de mig punt o les baranes esculpides de pedra.

Entrem definitivament en paisatges de muntanya passada la urbanització de Jardins de Cunit marxant per una bonica pista que segueix el fondo de Can Blai entre boscos de pi blanc als quals els hi manca un manteniment o neteja. A la part alta del serrat enllacem diferents corriols per baixar al pantà de Foix, voltar la península de la cua del embassament per gaudir d’un vista diferent del poble monumental de Castellet i recórrer tota la seva longitud pel marge dret per arribar a la presa. Un bonic recorregut sense dificultat que agradarà als amants de les senderes.

Des de la presa del pantà fem un petit tram per carretera per anar a buscar una bona pista, hi ha trams costeruts, que s’enfila pel Fondo del Mas Carlús cap a unes de les carenes que es deriven del Turó de les Tres Partions. Un cop a dalt tenim bones vistes dels relleus de les muntanyes que defineixen el Parc del Foix i del litoral a la sortida de la vall. Durant el trajecte ens desviem dues vegades per visitar Can Balaguer, un conjunt de cases en runes, i la Casa Alta, un gran mas abandonat i en ruïnes, tots dos testimonis d’un passat no molt llunyà,

La ubicació de la Casa Alta és una talaia de primer ordre sobre el conjunt del Parc del Foix i la plana del Penedès. Tot i el mal estat de l’edificació la visita ens descobreix a la planta baixa una gran tina amb les seves típiques parets de ceràmica marró que servia per emmagatzemar el vi de les vinyes del voltant, una activitat que sembla que s’ha tornat a posar en marxa.

Iniciem la tornada. Al poc de deixar el mas perdem alçada ràpidament gaudint del paisatge que albirem cap al sud mentre resseguim les carenes mancades d’arbreda. Un trajecte que ens regala amb les millors postals del dia, muntanyes calcàries, valls ufanoses i el mar de fons en una sola foto. Un final de ruta bellíssim pels darrers contraforts ponentins del Massís del Garraf afermant una bona experiència i un coneixement més ampli del Parc del Foix: del riu, del pantà i dels relleus que l’integren.

Febrer de 2022

CENTRES D’INTERÈS
Poblat ibèric i vil·la romana d'Adarró o Darró. Sant Cristòfol de Cunit. Cal Pla. Cal Balaguer. La Casa Alta

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.garrafturisme.cat/poblacions/olivella/
https://www.vilanovaturisme.cat/