Alt Empordà AEM 031_Cantallops

Card image cap
Espai Protegit dels Estanys de la Jonquera. Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís de l'Alber

Cantallops — La Jonquera — Coll de Panissars — El Pertús — Coll de Pla de l’Arca — Coll d’Auleda — Cantallops
Mapa Comarcal de Catalunya. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Massís de l’Albera. 1:30.000. Els Mapes dels Parcs Naturals de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum

Distància:34 km
Desnivell:940 m
Temps:3 h 45 min
Dificultat:mitjana

Dòlmens i el castell de Bellaguarda.

La ruta ens descobreix una zona de restes megalítiques i la fortalesa militar inexpugnable de Bellaguarda, punt estratègic de control entre el Vallespir i l?Alt Empordà, construïda sobre l?antic castell que es va lliurar a França en el Tractat dels Pirineus. La tornada per coll d?Auleda ens regala unes excel·lents panoràmiques de la plana de l?Alt Empordà, el cap de Creus i el golf de Roses.

Deixem Cantallops travessant les Pl...
Dòlmens i el castell de Bellaguarda.

La ruta ens descobreix una zona de restes megalítiques i la fortalesa militar inexpugnable de Bellaguarda, punt estratègic de control entre el Vallespir i l’Alt Empordà, construïda sobre l’antic castell que es va lliurar a França en el Tractat dels Pirineus. La tornada per coll d’Auleda ens regala unes excel·lents panoràmiques de la plana de l’Alt Empordà, el cap de Creus i el golf de Roses.

Deixem Cantallops travessant les Planes d’Arnés, que acull l’espai protegit d’Estanys de la Jonquera, un conjunt de petits estanyols, normalment secs a l’estiu, i de zones de mulladius i prats humits alimentats per aigua freàtica al peu del vessant meridional del massís de l'Albera. El trajecte entre camps antigament conreats que la natura ha tornat a modelar regala al viatger un paisatge salvatge d’intensa bellesa natural. També és una zona on els incendis forestals de

l’any 1986 varen deixar al descobert moltes restes megalítiques (Dòlmens i menhirs), que es poden trobar quan passem al costat dels estanys i del mas Baleta. Us adjuntem el track de la Ruta megalítica dels Estanys de la Jonquera.

Sortint de la planúria de camí cap a la Jonquera i en el tram que puja a coll de Panissars trobem enormes blocs granítics cobrint els boscos d’alzina surera; semblen escultures o fites gegants i són un clar referent de l’entorn pirinenc pel qual ens movem.

A coll de Panissars som a la frontera francoespanyola; depèn com es miri, un coll entre dos estats de la mateixa nació, el pas per on travessava des de l'antiguitat un ramal de la Via Domícia: la via romana que enllaçava Itàlia i Hispània, i també l’antic camí de Barcelona a Perpinyà que posteriorment fou desplaçat al coll del Pertús.

El castell de Bellaguarda presideix des de dalt d’un turó aquest punt estratègic que separa el Vallespir de l'Alt Empordà i que es va lliurar a França en el Tractat dels Pirineus, un cop acabada la Guerra dels Trenta Anys. El fort o castell de Bellaguarda, un recinte inexpugnable protegit per un immens fossat excavat a la roca, és una fortalesa militar d'època moderna, quan ja ben entrat el segle XVI es comencen a construir les fortificacions amb baluards. Es diferencia clarament dels castells dels segles anteriors, construït amb una tècnica que, si bé va néixer a Itàlia, es va fer famosa amb Vauban, el cèlebre enginyer militar de Lluís XIV de França.

Des del Pertús, poble fronterer que sembla un esgotador centre comercial, continuem per una petita i agradable carretera que porta al nucli de l’Albera i al quilòmetre tres la deixem per una pista còmoda que s’enfila a la collada del Pla de l’Arca; des d’aquí al coll de l’Auleda, entre bells alzinars d’inspiració divina i abruptes i punxeguts afloraments pissarrencs que ens recorden, ara sense pal·liatius, que som al Pirineu. A l’altra banda del coll s’estén la gran plana empordanesa, amb la mola del cap de Creus lliurant-se a la Mediterrània.

Una bonica baixada pels abruptes vessants del puig de la Canal ens porta al final de la ruta. En aquest tram trobareu un vehicle abandonat al bell mig del camí.

Setembre de 2021

CENTRES D’INTERÈS
Ruta megalítica dels Estanys de la Jonquera. Via Domícia. Castell de Bellaguarda.

RESTURANTS / ALLOTJAMENTS

Can Xiquet Hotel
Mas Martí
Restaurant La Concòrdia, Cantallops