Alt Empordà AEM 020_Roses

Card image cap
Parc Natural del Cap de Creus. Punta Falconera-Cap de Norfeu. El Pení

Roses – L’Almadrava – Montjoi – Coll del Canadell – Coll del Pení – Mas dels Arbres – Can Causa – Roses
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:27 km
Desnivell:720 m
Temps:2 h 45 min
Dificultat:mitjana

Quan els Pirineus s?enfonsen a la mar

Una ruta pel sud de la península del Cap de Creus on conflueixen les sensacions evocadores de la immensitat del mar i la magnificència de la muntanya. Pedalar per l?entorn d?El Pení es un autèntic plaer i ens permet gaudir de grans panoràmiques del perfils que dibuixen la costa de l?Alt Empordà i els relleus pirinencs que la generen.

Sortim de Roses seguint el passeig marítim en direcció a les platges de Canyelles Petites i C...
Quan els Pirineus s’enfonsen a la mar

Una ruta pel sud de la península del Cap de Creus on conflueixen les sensacions evocadores de la immensitat del mar i la magnificència de la muntanya. Pedalar per l’entorn d’El Pení es un autèntic plaer i ens permet gaudir de grans panoràmiques del perfils que dibuixen la costa de l’Alt Empordà i els relleus pirinencs que la generen.

Sortim de Roses seguint el passeig marítim en direcció a les platges de Canyelles Petites i Canyelles Grans, també coneguda com l’Almadrava. La intensa llum provinent del mar inunda els ulls de blau. Resseguim tot aquest tram de costa amb el vessant de la muntanya encatifada d’apartaments que afortunadament desapareixen passada la Punta de l’Almadrava, punt on entrem de ple al Parc Natural del Cap de Creus.

El paisatge canvia completament. Deixem enrere el voraç i devastador urbanisme. El mar i la muntanya semblen anar de la mà. La simbiosi és total i ens integrem fàcilment en aquest nou entorn gaudint-ne plenament. Passem pel coll de la Punta Falconera, un enclavament estratègic des d’on es dominen les aigües entre les Illes Medes i Norfeu, fet que va motivar el seu ús històric com a punt de guaita i vigilància del trànsit marítim. Fruit d'aquest ús, hi ha tota una xarxa subterrània de galeries i passadissos que surten a la superfície a través de búnquers, on es poden veure les sales de les bateries de tir i els forats per on sobresortien els canons. Aquesta bateria formava part del pla de fortificacions de l'eix pirinenc, conegut com Línia P, decidit per la dictadura franquista per prevenir una possible invasió aliada durant la Segona Guerra Mundial. Actualment els búnquers de Falconera formen part del patrimoni de Roses.

Pedalem sense dificultats per assolir la petita carretera que ens porta fins al bucòlic paratge de Cala Montjoi (on hi havia el conegut restaurant d’El Bulli, ara en obres) i Cala Calitjàs, amb la bonica silueta de la península del Cap Norfeu que ens acompanya en tot moment.

Ens elevem deixant el mar enrere per la carena que connecta la península del Cap Norfeu amb el Puig Alt. Trobem alguns trams costeruts que es resolen amb una mica d’intensitat. Mentre pugem cap a l’est veiem les restes del Mas d’en Figa, una masia com tantes altres de les comarques marítimes que fou fortificada per prevenir el perill de la pirateria, que durant els segles XVI i XVII va augmentar consideradament. Encara es pot veure la torre circular fortificada. Sobreposada a les restes de la torre original s'hi construí un cos circular de pedra seca a la part superior, per poder utilitzar la torre com una gran tina coincidint amb la gran expansió del conreu de la vinya al segle XVIII. A l'interior s’hi pot veure el cup o dipòsit i d'altres elements per a l'elaboració del vi. Arribem a un petit coll al nord del Puig Alt. Les panoràmiques de què gaudim des d’aquest punt ens mostren clarament com el Pirineu, resseguint els relleus des del Canigó, es projecta directament a la mediterrània al Cap de Creus.

Ens dirigim cap a l’extraordinari Pla de Can Causa, on hi ha les restes del mas del mateix nom, passant pel Mas dels Arbres. Un lloc d’extremada bellesa des d’on contemplar, amb la calma que ens permet l’absència de la tramuntana, la gran badia de Roses.

A partir del mas, un sender senyalitzat es deixa caure cap al barranc que han excavat les aigües del Torrent Palet. Un camí que requereix un bon nivell tècnic si es vol fer tot damunt la bicicleta i que els ciclistes més experimentats sabran apreciar. La pista que trobem a la part baixa passa pel costat de la Bassa del Sorral de Mas Ponac i ens deixa en una carretera des d’on arribem, enllaçant pel Camí del Cementiri Vell, farcit d’oliveres, de nou a Roses.

Novembre de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Mas fortificat d’en Figa.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://ca.visit.roses.cat/