Prats de Molló — Maçanet de Cabrenys

Card image cap
Comanegra. Montnegre. Serra Llobera. Serra de Bac Grillera

Prats de Molló —La Menera — Vila-Roja — Costoja — Coll dels Horts — Oliveda — Maçanet de Cabrenys
https://www.geoportail.gouv.fr/

Resum

Distància:62 km
Desnivell:1580 m
Temps:6 h 15 min
Dificultat:difícil

Bany de bosc. Connexió amb la natura

Ruta per la vessant nord dels límits fronterers entre el Ripollès i el Vallespir sempre navegant entre magnífics monumentals boscos d?inspiració divina. Avetoses monumentals, fagedes colpidores i majestuoses alzines sureres ens transmeten la seva energia omplint-nos l?ànima i el cos d?un plàcid benestar.

Un quilòmetre enllà del poble, per la carretera en direcció a Coll d?Ares prenem un camí asfaltat que puja a la barriada...
Bany de bosc. Connexió amb la natura

Ruta per la vessant nord dels límits fronterers entre el Ripollès i el Vallespir sempre navegant entre magnífics monumentals boscos d’inspiració divina. Avetoses monumentals, fagedes colpidores i majestuoses alzines sureres ens transmeten la seva energia omplint-nos l’ànima i el cos d’un plàcid benestar.

Un quilòmetre enllà del poble, per la carretera en direcció a Coll d’Ares prenem un camí asfaltat que puja a la barriada del Xetard. Ens desviem per una pista que passa per sota el mas de Can Got i que s’endinsa per la vall del Canadell. Entrem en un bosc de densa vegetació pedalant per una bona pista que serpenteja amb llargues llaçades, flanquejada per avets, castanyers, faigs. Naveguem per un camí que es desplega pel vessant nord de la carena transfronterera, a l’altra banda de coll d’Ares, i que forma part de la Xarxa de Camins de la Retirada, per on els republicans fugien desvalguts i exhausts de la lacra feixista. Aquest fou un dels punts forts per on es va fer la retirada republicana de Catalunya el febrer de 1939.

Encara que pedalem envoltats d’una densa vegetació, quan petites escletxes ho permeten veiem la torre del Mir, d'origen medieval i molt popular entre els habitants de Prats de Molló. Sortint del bosc, el paisatge s’obre i ens ofereix una bona perspectiva dels relleus que tanquen la vall: el Canigó i les serralades frontereres de la Garrotxa i l’Empordà, que seran referents en el viatge, com el Comanegra, el massís de les Salines i, més enllà, traient el cap, el Puig Neulós.

Sortim a la carretera. A tocar veiem les restes de Santa Margarida de coll d'Ares, un antic hospital per a pelegrins i vianants i casa monàstica. Ens deixem caure per la carretera i en el següent revolt prenem la pista que duu al llogaret de Nostra Senyora del Coral i fins a la Menera: un trajecte de baixada per un territori agrest i soliu, emboscats al cor d’una bellíssima fageda que inconscientment ens transmet la seva saba energètica a cada volta de pedal. Just abans d’arribar a la Menera ens desviem a la dreta iniciant l’ascensió al coll del pla de la Muga immersos sempre en la boscúria que es desplega pels vessants nord del Comanegra. Just sota el Montnegre trobem senyalitzat un sender GR que ens puja, no sempre damunt la bicicleta, al coll sota el pla de la Muga, lloc on neix el riu del mateix nom.

A l’altra banda el sender marxa cap al nord i s’endinsa en el bosc de Falgós, una monumental i deliciosa fageda de bellesa tan superba que talla l’alè i convida al recolliment, a la introspecció i a abraçar algun dels magnífics exemplars de faigs, una pràctica terapèutica mística i espiritual amb mil·lennis d’antiguitat. Reprenem el trajecte amb energies renovades, seguint un antic camí que desemboca en una bona pista. Pedalem sempre entre boscos esplendorosos, enllaçant camins diversos i prop de la carena fronterera. Arribem a un revolt que volta un esperó rocós, al qual paga la pena enfilar-se per gaudir de les panoràmiques extenses que s’albiren: les valls de la Muga i Sant Aniol i, entre els relleus destacats, el Bassegoda, les Salines, l’Albera i, al final, Cap de Creus, enfonsant el Pirineu a la mediterrània.

Naveguem als límits entre les valls de Sant Llorenç de Cerdans i de la Muga fins a Vila-roja, un llogaret de la comuna nord-catalana de Costoja, lloc on arribem connectant camins de ferm variat. Costoja està presidit per l'església parroquial de Santa Maria, bell exemplar del romànic del segle XII, declarada monument històric de França el 1840; és una església força espectacular, malgrat la seva aparent senzillesa exterior, amb una portalada monumental considerada una de les més belles del romànic de la Catalunya del Nord i del romànic català en general.

El poble conserva quasi íntegre el traçat de l'antiga cellera o sagrera (espai al voltant de l’església que es considerava territori físic sagrat) formada a l'entorn de l'església i del vell cementiri parroquial, que encara avui dia conserva al bell mig de la població les parets romàniques que el delimiten. Entre les iniciatives de promoció turística del poble destaca la confecció i col·locació d'una cinquantena de plaques de pedra per tot el poble que recorden, en català i francès i amb un suau toc d'humor impregnat de nostàlgia, els seus indrets més destacats.

Continuem la ruta per carretera passant de la Catalunya Nord a la Sud. Deixem l’asfalt a coll dels Horts i enfilem per l’obaga de la serra de Bac Grillera. Passat el mas de la Gavarra perdem alçada cap al destí final, Maçanet de Cabrenys, per un paisatge totalment diferent al que fins ara hem viscut. Pedalem per pistes de sauló flanquejades per magnífics exemplars d’alzina surera completant una etapa amb el denominador comú del bosc i amb la sensació que la connexió amb la natura ens ha aportat saludables beneficis psicològics, fisiològics i espirituals. Cal, doncs, respectar-la amb profunditat, perquè la natura constitueix un autèntic bàlsam per a cos i ànima.

Agost de 2021

CENTRES D’INTERÈS

Santa Margarida de coll d'Ares. Nostra Senyora del Coral. Sant Miquel de Vila-roja. Santa Maria de Costoja. Sant Andreu d’Oliveda

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://maçanetdecabrenys.cat/turisme/