Berguedà BER 061_Gòsol

Card image cap
Parc Natural Cadí-Moixeró. Massís del Pedraforca

Gòsol — Saldes — Gresolet — Coll de Bauma — Coll de Torn — Coll de les Bassotes — el Collell — Gòsol
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Volta al Pedraforca. Espectacle visual sobre rodes

La ruta volta completament el Pedraforca, una de les muntanyes amb més simbolisme de Catalunya. Una volta que ens permet gaudir de les quatres cares d?aquest massís d?aspecte dolomític, sobre tot de la paret nord quan la ruta s?enfila pel magnífic Gresolet i les vessants alpines de la cara sud del impecable Cadí. I per acabar, una suculenta trialera de bellesa superba que posa la cirereta a una ruta totalment imprescindible. ...
Volta al Pedraforca. Espectacle visual sobre rodes

La ruta volta completament el Pedraforca, una de les muntanyes amb més simbolisme de Catalunya. Una volta que ens permet gaudir de les quatres cares d’aquest massís d’aspecte dolomític, sobre tot de la paret nord quan la ruta s’enfila pel magnífic Gresolet i les vessants alpines de la cara sud del impecable Cadí. I per acabar, una suculenta trialera de bellesa superba que posa la cirereta a una ruta totalment imprescindible.

Des del bonic i paradisíac poble de Gòsol que enamorà al genial Pablo Picasso a principis del s. XX, la seva estada al poble va suposar un punt d’inflexió de la seva carrera pictòrica en la transició cap al cubisme, marxem en paral·lel a la carretera fins al Coll del Cap de la Creu, un bon mirador del Cap de la Gallina Pelada, cim que corona la Serra d’Ensija.

La ruta continua pel camí ral de Gósol a Saldes, un sender que ens deixa a la carretera la qual creuem continuant per una pista irregular que s’enfila per les Costes de l’Espluga Rodona entre antics marges i boscos que es despengen directament de l’enforcadura del massís per la vessant ponentina. La ruta continua per un bonic sender senyalitzat conegut com Camí dels minaires que ens deixa en l’antiga explotació minera de lignit a cel obert del Coll de Jou, molt a prop d’una paret on es poden veure una vintena d'icnites de dinosaure. Les imponents parets del Pollegó Inferior s’aixequen poderoses per sobre els nostres caps impregnant al viatger de la seva colpidora presència.

La pista del coll ens porta directament a Saldes entrant al poble pel barri Sobirà. Mentre baixem al poble gaudim de la típica postal del Pedraforca, una bella imatge dels dos pollegons i l’enforcadura que tothom te en el seu imaginari particular. Deixem Saldes pel camí del cementiri continuant per una pista que ens baixa al fons de la vall on creuem un incipient Riu de Saldes que resseguim en una esplendida i ràpida baixada pel marge dret. Els grans còdols de mesura desmesurada que aparentment descansen al seu llit ens recorden que estem pedalant per alta muntanya.

Tornem a travessar el riu i el camí s’endinsa en un estret congost que sembla engolir-te. Un pas de gran bellesa just al punt on les verticals parets dels contraforts del Pedraforca i Cadí semblen arrelar. Aquesta porta ens deixa en una preciosa vall tancada per la imponent vessant nord del massís i l’espectacularitat dels espadats dels Cingles de Gresolet. En aquesta profunda i amagada vall hi ha el refugi i santuari de Gresolet, un lloc que ha estat des de l'edat mitjana un lloc de culte religiós que ha actuat de punt de confluència dels habitants d'un ampli entorn, des de Bagà fins a Josa i des de Gòsol fins a Vallcebre. La imatge romànica de la Mare de Déu de Gresolet, que dóna nom al santuari, data del segle XIII i es troba actualment a l'església de Sant Martí de Saldes. El primer dilluns del mes de setembre, es celebra l'aplec de Gresolet, on els pastors reuneixen els ramats que baixen de les muntanyes.

Des del santuari la pista enfila cap a Coll de Bauma travessant el magnífic bosc de Gresolet, un bosc de gran bellesa on conviuen roures i faigs, alguns d’ells monumentals. La màgia que desprèn el bosc de Gresolet, de fet aquest bosc va ser protagonista d'una de les primeres campanyes conservacionistes que van tenir lloc a Catalunya a principis dels anys vint, fa més còmoda la pujada tot i els forts pendents inicials.

A partir de Coll de Bauma el bosc deixa pas als prats alpins convertint la pujada a Coll de Torn en una experiència visual exultant. Pedalem per sobre de la profunda vall de Gresolet gaudint d’una sensacional vista de l’abrupta paret nord del Pedraforca durant tot el trajecte. I alhora, la pista transcorre per la vessant sud de la majestuosa Serra Pedregosa del Cadí. Sense cap mena de dubte fruïm d’un recorregut d’alta muntanya en estat pur de bellesa colpidora.

A Coll de Torn s’obre una plana alta de bucòlica bellesa, les Bassotes, sovintejada a l’estiu pels ramats transhumants que probablement viuen aquí els millors moments de les seves vides. Arribem de pla fins a el Collell, lloc on el Pedraforca i el Cadí semblen fusionar-se i punt on iniciem un magnífic i meravellós trajecte final de generoses vistes de la vall de Cerneres i amb una gran panoràmica de la serra del Cadí seguint un sender planer que ens porta al punt final de la ruta.

Nota: us oferim també el track de la versió escurçada que des de Coll de Jou puja directament al Collell resseguint la paret nord del Pedraforca amb vistes espectaculars de la vall de Gresolet i les vessants de la Serra Pedragosa del Cadí.

Setembre de 2021

CENTRES D’INTERÈS
Santuari de la Mare de Déu de Gresolet

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS