Alt Camp ACA 008_Pont d’Armentera

Card image cap
Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central. Muntanya de Cabarrà

Pont d’Armentera — Castell de Saburella — Coll de les Agulles — Vallespinosa — Coll de Valls — Fontscaldetes — Miralcamps —   Pont d’Armentera
Mapa digital Comarcal. Alt Camp. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:33 km
Desnivell:780 m
Temps:3 h 15 min
Dificultat:mitjana

El Castell de Saburella.

Un viatge soliu des del Pla cap als contraforts de les Serres de Comaverd i Carbonera seguint la conca del Gaià. Un territori de frontera d?antics castells com el de Saburella, nuclis singulars totalment isolats com Vallespinosa, despoblats com el de Fontscaldetes que fou una antiga granja cistercenca que pertanyia al monestir de Santes Creus o mostres bellissimes de l?art de la pedra seca. Un viatge ple de coneixement tant paisatgístic com cultural. El Castell de Saburella.

Un viatge soliu des del Pla cap als contraforts de les Serres de Comaverd i Carbonera seguint la conca del Gaià. Un territori de frontera d’antics castells com el de Saburella, nuclis singulars totalment isolats com Vallespinosa, despoblats com el de Fontscaldetes que fou una antiga granja cistercenca que pertanyia al monestir de Santes Creus o mostres bellissimes de l’art de la pedra seca. Un viatge ple de coneixement tant paisatgístic com cultural.

Des de darrera l’església de Santa Magdalena anem a buscar la carretera de Salmella, al nord de la població. Pedalem pel marge dret del riu Gaià, més tard per la Rasa del Pendot i finalment per la vall del Torrent de Rossic que agafa el nom de la masia en runes que presideix la vall. Tot el trajecte fins aquest punt ho fem en un ambient de gran solitud amb aromes de pi blanc, alzines, romaní i espígol surant en l’aire, pedalant per pistes de pendent moderat, puntualment pedregoses, fet que obliga a un esforç extra per progressar sense baixar de la bici.

Des de can Rossic veiem dalt d’un turó la majestuosa silueta de les restes que queden del castell de Saburella; la seva conservació és prou bona, sobretot una de les tres torres semicirculars, que es manté gairebé sencera, i una part de la muralla. Les poques notícies històriques que ha generat aquesta fortificació han fet més difícil establir una datació unànime, tanmateix es creu que la seva construcció ha de ser tardana, de finals del segle XII-principis del segle XIII, i relacionada amb els conflictes que en el veí castell de Selmella tingueren lloc entre el monestir de Santes Creus i els Cervelló. Les vistes des del castell son realment llamineres per entendre el territori pel qual pedalem: veurem al nord, Sant Miquel de Montclar; al nord-est, el cim de Formigosa i el torrent de Comadevaques; a l'est el puig de Montagut i el castell de Pinyana; i al sud el Camp de Tarragona i la vall del Gaià. Tant les panoràmiques com les restes de la fortificació fan de Saburella lloc de visita obligada en la ruta.

Desfem un tram de camí i marxem per damunt les cingleres del Clot de Comadevaques que dibuixen un paisatge feréstec i soliu fins al petit nucli de Vallespionosa. Engorjat entre la serra de Comanroquer i la serra Morena, el poble es construí a redós del castell, el terme del qual és esmentat el 1030. Avui dia és un nucli de població de segones residències amb cases d'arquitectura respectuosa amb l'entorn.

Continuem la ruta pel camí del cementiri remuntant a ponent cap a Coll de Valls per una la bonica vall de Plans de Vallespinosa tancada pertot excepte pel congost del Clot de Comadevaques, punt per on desaigua. Dels relleus que la tanquen destaca sobre la resta el majestuós Montclar. A Coll de Valls la ruta continua perdent alçada encaixada entre els agrestes relleus del Cogulló i la Serra Morena. Un territori despoblat i solitari d’encant singular. Sortim d’aquest aïllament pel marge dret del torrent de Rupit, les aigües del qual han treballat de valent per obrir-se pas en direcció a la plana del Camp de Tarragona, creant un profund barranc de parets aèries, sobre tot al lloc conegut com Estret del Palatí.

A prop de la plana ens desviem a la dreta per una pista poc fresada en lleugera pujada a la dreta que ens deixa per un curt corriol amb trams tècnics a Fontscaldetes, un petit despoblat enganxat a la banda de mar als peus de la muntanya de Cabarrà. A Fontscaldetes s'hi fundà una de les primeres granges del monestir de Santes Creus a finals del segle xii, poc després que els monjos arribessin a la riba del Gaià. Les granges cistercenques eren el sistema a través del qual els monjos anaven prenent possessió de les terres que els eren donades o cedides. A les granges, on no hi solia haver monjos, es creava una petita comunitat sota les ordres d'un capatàs. Eren completament autònomes. Acostumaven a contractar pagesos de l'entorn per ajudar-los a conrear les terres o per a la cura del bestiar. Probablement, algunes de les famílies que més tard van adquirir les terres de Fontscaldetes, abans de propietaris havien estat jornalers o parcers.

Només resta travessar la gran plana del Pla lliscant amb fluïdesa cap a Pont d’Armentera. Ho fem per la ruta “Pel Pla del Pla” que combina camins carreters i sender amb trams emmarcats entre per murs i senders amb trams emmarcats entre murs i entrades majestuoses construïdes en pedra seca, obres rurals de gran bellesa que separen les finques. Tot un art que meravella al viatger.

Setembre de 2022

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Saburella. Sant Jaume de Vallespinosa. Fontscaldetes

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://pontdarmentera.altanet.org/turisme