Pallars Jussà PAJ 037_Conques

Card image cap
Mont de Conques. Espai Natural dels Estanys de Basturs.. Tossal del Vigatà. Serra de Comiols. Montse

Conques — Isona— Covet — Gramenet — Merea — Collada d’Hostal Roig — Coll de Grau — Conques
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Volta a la Serra de la Campaneta

La ruta volta totalment aquesta unitat muntanyosa de silueta singular que marca els límits de la Conca Dellà pel sud a través dels passos de la Collada d?Hostal Roig i el Coll de Grau. Una trajecte de grans panoràmiques, tant de la Conca com del Montsec o el Pirineu del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Deixem Conques pel camí de la Mare de Deu d?Esplugues que volta el Mont de Conques per l?est. En el camí cap ...
Volta a la Serra de la Campaneta

La ruta volta totalment aquesta unitat muntanyosa de silueta singular que marca els límits de la Conca Dellà pel sud a través dels passos de la Collada d’Hostal Roig i el Coll de Grau. Una trajecte de grans panoràmiques, tant de la Conca com del Montsec o el Pirineu del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Deixem Conques pel camí de la Mare de Deu d’Esplugues que volta el Mont de Conques per l’est. En el camí cap els Estanys de Basturs trobem un niu de metralladores de la guerra civil que formava part de la línia franquista que defensava el Mont de Conques, indret estratègic pel control de la Conca de Tremp i de la línia del front republicana que des del poble de Sant Romà de l’Abella anava fins les posicions del santuari de la Mare de Deu d’Esplugues. Un trist record que contrasta amb la bellesa del paisatge que impregna la retina.

Baixem fins al lloc on hi ha els Estanys de Basturs, un espai natural format per dos estanys d’origen càrstic ben definits: l'estany Gran, amb forma gairebé circular, i l'estany Petit, un oasi verd voltat totalment per camps de cultius.

Ens deixem caure per la plana tenyida d’un verd lluent que contrasta amb els ocres i vermells dels materials argilosos característics de la zona, un paisatge acolorit que de tant en tant s’il·lumina amb les flors primaverals dels ametllers que trobem en el recorregut cap a Isona. Aquest paisatge humanitzat es completa amb el reguitzell de relleus singulars que arreceren l’amplia conca fluvial, tal com si fossin les grades d’un gran circ romà: un espectacle paisatgístic esplendorós.

Des d’Isona perdem alçada cap a la fèrtil terra regada pel riu de Conques que neix entre el Tossal del Vigatà i els contraforts a l’est del Montsec de Rúbies, relleus als quals ens anirem apropant pausadament durant l’ascensió a la Collada d’Hostal Roig. Travessem diverses vegades el riu a gual abans de pujar al poble de Covet, nucli que atresora una joia del romànic: Santa Maria de Covet, un edifici imponent del s. XII amb dos trets significatius, la bellíssima portada i una galeria amb arcs de mig punt oberta al mur interior de la façana i a la que hom pot accedir per unes escales de caragol obertes en uns dels cossos que flanquegen aquesta façana.

Continuem pedalant còmodament per la vall alta del riu de Conques emmarcada per les serres de Campaneta i Comiols passant per Merea, on entrem per l’antic portal d’accés a l’antic nucli emmurallat. Al petit poble el silenci i la calma és total. A Merea un camí rural asfaltat ens deixa a la carretera que baixa de coll de Comiols. Anem a trobar el trencat de Toló. Una bona pista que, sense passar pel nucli, ens porta a la carretera que puja a Hostal Roig, collada als peus del Montsec de Rubies, unitat de relleu que te continuïtat el amb la Serra de la Campaneta, lloc al qual ens dirigim. En el trajecte cap a Coll de Grau gaudim de panoràmiques encisadores de tot el Massís del Montsec i de la preciosa vall de Barcedana que davalla fins la Noguera Pallaresa. I un observador i coneixedor del paisatge desxifrarà, si el dia es clar, de la vigorosa i característica silueta del Turbó darrera la carena de la Serra de Turp.

Passat Coll de Grau cal estar atents a una petita caseta, ja que hem de deixar la pista per un antic camí, ara totalment en desús, que tot i que és pot anar seguint sense excessives dificultats millor fer-ho amb GPS. Aquest antic camí porta al más la Ferreria, una imponent masia deshabitada coronant una vessant costeruda de magnífiques i generoses vistes cap a les conques Dellà i Tremp, els relleus que la tanquen i, més enllà, els cims del Pirineu del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Us afegim al paquet de tracks una variant passant pel poble d’Aransís per evitar aquest tram més complicat.

Travessem tot el mas, masia i terres circumdants, fent una ràpida baixada fins la sortida de la finca. Anem per carretera fins trobar la pista, poc més enllà de la cruïlla dels Obacs de Llimiana, que sota el fons de la vall que rega amb aigua cristal·lina el riu de Conques des d'on remunta en una còmoda pujada al final de la ruta.

Març de 2023

CENTRES D’INTERÈS
Sant Miquel de Conques. Mare de Deu d’Esplugues. Estanys de Basturs. Santa Maria d'Isona. Santa Maria de Covet. Sant Jaume de Merea

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Allotjaments Ca l’Estudiant. https://www.pallarsjussa.net/es/alojamientos/ca-lestudiant
Restaurant cal Jou. https://caljou.com/