Moianès MOI 016_Moia

Card image cap
Serra de Vilarjoan. Serrat de la Tirolena. Serra de Santa Magdalena

Moia — Calders — Moia
El Moianès. 1:30.000. Editorial Piolet.

Resum

Distància:37 km
Desnivell:820 m
Temps:3 h 30 min
Dificultat:mitjana-difícil

Castell de Calders

A banda de l?interessant objectiu de la ruta, el Castell de Calders, la ruta ens ofereix un preuat viatge que ens descobreix l?essència i morfologia de l?altiplà del Moianes quan aquest davalla cap a la Conca del Llobregat; un paisatge caracteritzat per valls profundes i sobtades amb cingleres que les festegen, tot i que sovint la vegetació amaga. Destaca la bellesa de la vall de la Riera de la Golarda o de Marfà, sinònim del que seria el curs mitjà de la Ri...
Castell de Calders

A banda de l’interessant objectiu de la ruta, el Castell de Calders, la ruta ens ofereix un preuat viatge que ens descobreix l’essència i morfologia de l’altiplà del Moianes quan aquest davalla cap a la Conca del Llobregat; un paisatge caracteritzat per valls profundes i sobtades amb cingleres que les festegen, tot i que sovint la vegetació amaga. Destaca la bellesa de la vall de la Riera de la Golarda o de Marfà, sinònim del que seria el curs mitjà de la Riera de Calders, l’eix vertebrador de la comarca.

Marxem de la Vila de Moia per l’històric carrer de Sant Sebastià que va néixer a partir del segle XVI en el camí ral de Manresa a Vic, era l’anomenat "raval de dalt" i s’hi va instal·lar gent aposentada i d'ofici: rellotgers, vinaters, ferrers... Sortint de la població, al lloc conegut com Les Espedroses, continuem pel camí ral fins al Pont de la Riera de l’Om. Travessem la carretera i enfilem per una pista cap a les envistes de Moia; Gaudim de la bella estampa de la icònica silueta de la vila coronada pel seu campanar amb el Montseny de fons, a l’altra banda de l’altiplà.

Continuem per la bona pista que davalla lleugerament cap a la masia de Vilarjoan, una edificació amb estructura setcentista on destaca la gran façana amb una galeria porticada (porxada i galeria van ser sobreposades a la façana primitiva) i una torre circular que servia de dipòsit d'aigua. A partir del mas caiem per un bonic camí envoltat de roures i pi blanc cap a la Riera de l’Om. Fem una ràpida remuntada fins a les restes del mas Sabruneta o Solà de Sabruneta de què es tenen referències, com a mínim, des del s. XIV i que va estar habitat fins a mitjans del s. XIX.
Deixem la pista que cau cap a la vall i ens endinsem al bosc per un sender que és pura delícia per fer en bicicleta. Pel camí s’intueixen antics bancals sota el sotabosc, assedegat per la manca de pluges, i antigues barraques de pedra seca que reafirmen tímidament llurs formes arrodonides entre la decadent vegetació, reflexos tots dos que perduren sota la patina arbustiva i posen en relleu l'esforç dels nostres avantpassats per tirar endavant una economia rural, actualment en desús.

Sortim a la pista que remunta per la Serra Tirolena des dels fons de la vall de la Riera de l’Om i que travessem per enllaçar amb el camí que ens deixa prop de la masia i ermita de Sant Amanç (opcionalment es pot retallar la ruta baixant cap a la vall per connectar amb el tram de tornada). Continuem per una camí rural a les envistes del nucli de Calders, lloc al qual ens dirigim. Al poble dos elements imprescindibles que bé valen una visita: l'edifici parroquial de Sant Vicenç Màrtir, amb restes de la primitiva església del s. XII representats al primer tram de l'actual temple, i les restes d'una antiga casa medieval coronant el Puig, un mirador de primer ordre.

Marxem cap a l’objectiu principal de la ruta, el castell de Calders. Iniciem aquest trajecte als afores del poble, al punt on hi ha una Creu de Terme que antigament servia per marcar la cruïlla del camí ral de Vic a Manresa amb el d'Artés. Una pista que es converteix en un senderó més tard ens porta cap al Mirador del Castell. Un lloc immillorable per copsar la singular silueta cònica del turó coronat per les restes de l’antic castell presidint un antic meandre del Calders que l’encercla. És tracta d’un conjunt medieval majoritàriament del segle XI format per la torre mestra de planta circular, una muralla perimetral, una construcció posterior i les restes de la capella del castell, Santa Maria del Castell de Calders.

Baixem a la base del turó per un sender amb algun tram més tècnic — si es prefereix també es por fer per pista— des d’on remuntem fins a les restes del castell, una visita recomanable per conèixer de primera ma la història del simbòlic conjunt a través d’un plafons informatius. Desfem el camí continuant la ruta pel marge dret de la riera combinant una bona pista que te continuïtat amb un bonic sender. El sender continua a l’altra banda de la carretera, la qual travessem per enllaçar amb el camí rural asfaltat de la Paissa. Passada una cantera s’acaba l’asfalt. Deixem a la dreta el trencant de la Coma i enfilem momentàniament per la carena del Serrat de la Tirolena. Continuem per una nova pista que marxa cap al espectacular Salt de la Coma, travessa la riera, sense aigua, i s’enfila per un tram costerut cap al Serrat de Baiones.

Un cop a la part alta deixem aquesta pista per una que baixa momentàniament i marxa a mitja alçada entre la vall de Marfa i les serres de Santa Magdalena i Montbrú, fins a Moià. Durant el trajecte dos elements destacables d’aquesta magnifica i preciosa vall que podem veure quan la vegetació ho permet: els Gorgs Blaus i l'ermita i masia que el bateja, ubicades sobre la cinglera que el riu ha tallat a base de dedicació i temps..

Abril de 2023

CENTRES D’INTERÈS
Sant Amanç. Sant Vicenç Màrtir de Calders. Casa Medieval del Puig. Castell de Calders.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://moianesturisme.cat/es/