Alt Urgell AUR 023_Arsèguel

Card image cap
Parc Natural del Cadí-Moixeró

Arsèguel – Coll de Jou – Coll de Se – Barguja – Querforadat – Coll d’Eruga – Cava – Mare de Déu de Boscalt – Ansovell – Collet del Grau – Arsèguel
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:33 km
Desnivell:1295 m
Temps:4 h 0 min
Dificultat:mitjana-difícil

El camí Cardoner al seu pas pel Cadí

Pedalarem pel camí de l?antiga ruta de la Sal, entre Querforadat i Ansovell, que des de Cardona sortejava els abruptes vessants de la muralla nord del Cadí, sempre present durant tot el trajecte, per vendre aquest preuat producte a les antigues comarques catalanes del Capcir, Conflet, Vallespir i Rosselló.

Arsèguel es troba assentat en un coster sobre la vall del mateix nom, des d?on es dominen les verticals parets de la pare...
El camí Cardoner al seu pas pel Cadí

Pedalarem pel camí de l’antiga ruta de la Sal, entre Querforadat i Ansovell, que des de Cardona sortejava els abruptes vessants de la muralla nord del Cadí, sempre present durant tot el trajecte, per vendre aquest preuat producte a les antigues comarques catalanes del Capcir, Conflet, Vallespir i Rosselló.

Arsèguel es troba assentat en un coster sobre la vall del mateix nom, des d’on es dominen les verticals parets de la paret nord del Cadí: una imatge típica dels pobles ubicats en aquest vessant de la serralada. Actualment també és conegut per haver recuperat la memòria dels tradicionals acordionistes del Pirineu mitjançant l’organització anual de la Trobada Internacional d'Acordionistes del Pirineu. Un homenatge a l’acordió i a aquells primers acordionistes, pagesos i pastors que van importar aquest instrument des del sud de França i que sense pretendre-ho van provocar un canvi important en els costums festius i, indirectament, en les relacions entre homes i dones, perquè el so d’aquest instrument permetia el ball de parella que des de llavors va ser una activitat imprescindible en totes les festes majors dels petits pobles de muntanya.

Iniciem la ruta per la dreta de l’església, per la pista que connecta el municipi amb Toloriu a través de Coll de Jou. Perdem una mica d’alçada en direcció a Toloriu. Durant el trajecte ens sorprèn agradablement una bonica pineda de troncs esvelts com grans columnes que trobem en un pla i, entre les escletxes del paisatge, la clàssica imatge dels petits pobles que sobreviuen en petits plans que s’assenten a banda i banda del congost que separa les planes de la Cerdanya i l’Alt Urgell.

Enllacem amb la pista que puja de Toloriu i que duu a Coll de Se per un espès bosc, tan frondós i ombrívol que la molsa creix amb alegria desmesurada i tenyeix els vorals del camí d’una verda catifa. Aquesta espesa massa forestal deixa pas a una bonica clariana a la part alta, justa arribant a Coll de Se. A partir de la collada, l’antic camí és ara un bonic corriol que ens permet enllaçar amb la carretera de Querforadat a l’alçada del petit nucli de població de la Barguja.

Arribem al bonic poble de Querforadat, edificat a redós del seu roquer (com indica el seu topònim), des d’on gaudim d’un magnífic panorama sobre les parets de la serra de Cadí. Sobre la gran roca hi havia l’antic castell. Segons la llegenda, un forat comunicava el castell amb el riu permetent esquivar els setges. Els habitants ensenyaven cada dia truites fresques per desanimar als assetjadors.

Ens dirigim cap a la paret nord que s’aixeca imponent mentre ens acostem. Per aquest feréstec paratge passava l’antic camí nord de la ruta de la Sal de Cardona en direcció a les antigues comarques nordcatalanes. La sal va ser explotada a Cardona des del Neolític i ja en època romana s’exportava cap a la Gàlia i Itàlia. El camí creuava la serra del Cadí pel coll de Bacanella intentant mantenir l’alçada, sempre que es possible en aquest abrupte territori de la cara nord, aprofitant els collats i passos naturals fins a Querforadat, des d’on es dirigia cap al pla de la Cerdanya, probablement passant per Estana, Vílec i Montellà.

Com que el sender que des de Querforadat puja al coll de l’Eruga per anar fins a Cava és difícilment ciclable, evitem empènyer la bicicleta per una pista que marxa cap el Cadí i que ens deixa a l’alçada del coll, on arribem per un corriol que mena als prats de pastura que hi ha sota mateix del pas. Passat el coll, un sender ens porta de baixada fins a , un mas d’ubicació privilegiada, un autèntic balcó al Cadí (i no és una metàfora), i fins a Cava (aquest darrer tram més tècnic).

A Cava, el camí Cardoner continua per una pista que perd alçada inicialment però que ens evitarà baixar al fons de la vall per arribar al Santuari de la Mare de Déu del Boscalt. L’edifici està inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i segons una llegenda recollida al segle XVII l'origen vindria donat per una imatge de la Mare de Déu trobada per un pastor sota d'un boix molt gran que hi ha al costat de l'església. L'Aplec del Boscalt és un dels més populars i concorreguts de l'Alt Urgell.

Arribem a Ansovell pel camí que passa al costat de l’ermita, encara que també hi podem arribar per la pista principal que marxa al costat de la font. Just passat Ansovell, al lloc conegut com a Font Vella surt una pista en suau pendent que passa per l’ampla i bonica collada entre el Turó de les Llongaderes i el puig del Grau, de vistes excepcionals del Pirineu de la Cerdanya, i que ens baixa per un camí poc freqüentat fins una zona de prats i antics cortals. La pista sobrevola el nucli d’Arseguel, que veiem al fons de la vall, abans d’enllaçar amb el bonic sender, ciclable amb una mica de tècnica, que ens porta al punt de sortida de la ruta.

Juny de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Querforadat. Camí Cardoner. Santuari de la Mare de Déu del Boscalt

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
www.fontdelgenil.com/