Bages BAG 036_Cardona

Card image cap
Espai d’interès Natural de la Riera de Navel. Montbordó. Serrat d’Obaga Negre

Cardona – Navel – Buid-Sacs – Sant Joan de Montdarn – Serrateix – Santamaria – Els Escorials – Cardona
Mapa digital Comarcal. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:42 km
Desnivell:780 m
Temps:4 h 45 min
Dificultat:mitjana-difícil

La Riera de Navel i els monestirs de Sant Joan de Montdarn i de Santa Maria de Serrateix

Des de Cardona, darrer reducte de la resistència contra l'ocupació de Catalunya per part de les tropes de Felip V de Castella al 1714, us proposem una ruta que recorre la tranquila i solitària vall de la Riera de Navel i torna per les carenes de Montbordó i el Serrat d?Obaga Negre passant per llocs de singular atractiu com els monestirs de Sant Joan de Montdarn i de Santa Maria de Serr...
La Riera de Navel i els monestirs de Sant Joan de Montdarn i de Santa Maria de Serrateix

Des de Cardona, darrer reducte de la resistència contra l'ocupació de Catalunya per part de les tropes de Felip V de Castella al 1714, us proposem una ruta que recorre la tranquila i solitària vall de la Riera de Navel i torna per les carenes de Montbordó i el Serrat d’Obaga Negre passant per llocs de singular atractiu com els monestirs de Sant Joan de Montdarn i de Santa Maria de Serrateix. La cirereta la posem travessant el Cardener amb aigua fins la cintura.


Sortim de la ciutat anant a buscar el Camí de Tavèrnoles a l’altra banda del Cardener. Seguim senyals de GR enllaçant amb una pista que, vorejant un turò, s’endinsa per una petita vall a l’esquerra del Serrat de les Rovires. Connectem amb la carretera que ens porta fins a la masia de Navel que dona nom a la riera que recorrerem. Prop seu hi ha l'església romànica de Sant Vicenç de Navel i el molí de Navel. Tot el conjunt és un monument que forma part del Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català i va ser centre d'un important tràfic comercial durant els segles XVII i XVIII.

Passada l’ermita deixem l’asfalt per una pista que marxa a l’esquerra que s’endinsa cap a la vall de Navel. Ciclem per un dels camins que va ser molt transitat al llarg de l'època moderna ja que al peu de la riera de Navel s'hi localitzaven importants molins (molí de Navel, pertanyent a la mateixa casa, molí de Vilajussana, molí de Querol, etc.), molts d'ells d'origen medieval, com la mateixa via de comunicació. L’antic camí permetia unir Cardona amb Montmajor-Casserres-Berga. Actualment recorre la vall des de Navel en btt fins al mas de Buidasacs és un trajecte molt tranquil i solitari, lluny del brugit i del qual es gaudeix plenament. Boniques esplanades impregandes de silenci trencat només pel so de l’esquelles del bestiar pasturant, antics molins, masies isolades, algunes en runes i també, la sorprenent silueta de Sant Esteve del Pujol de Planes, un interessant construcció del primer romànic o romànic llombard (segle XI), que s’aixeca per damunt dels nostres caps.

Al mas de Buidasacs iniciem la tornada. Enllaçant vàries pistes pugem, no sense dificultats, al monestir de Sant Joan de Montdarn. A mesura que sortim de la vall de Navell el paisatge s’obre i gaudim de bones panoràmiques dels primers contraforts del pre-pirineu del Berguedà. Sant Joan de Montdarn és una ermita romànica que acollí una comunitat monàstica fins a l’any 1017. Actualement de l'església original en queda ben poc: l'absis, amb arcs i franges llombardes, típic del romànic del segle XI.

Continuem per carretera en direcció a Viver però la deixem tot seguit per una pista en fort pendent. Ciclant pel marge de la cinglera de Costa de Vilanova les panoràmiques s’amplien del tot i ja res destorba la mirada. Travessem la carretera de Serrateix continuant pel camí Ral de Puig-reig a Montmajor. Passat el mas els Plans perdem alçada momentàniament per la Rasa de la Coma i enfilem de nou per la dreta de la riera cap a Cal Jepet i Serrateix.

El poble de Serrateix deu el seu nom al cenobi del monestir benedicti de Santa Maria i Sant Urbici. Actutalment l’església romànica de Santa Maria de Serrateix, que formava part de l'antic monestir, de planta de creu llatina, només conserva l’absis central dels tres que tenia. Des de la torre del campanar es gaudeix d’excepcionals vistes sobre el territori i, no en va, va ser escollida per Pierre Méchain com a punt per a la triangulació que va determinar la llargada del metre com a patró i unitat de mesura a partir del càlcul de la longitud de l'arc de meridià entre Dunkerque i Barcelona.

Fem un tram de carretera fins trobar la pista de les Cots. Enllaçar el mas amb la finca Santamaria, una interessant obra popular del s.XVII amb una bonica era i una petita capella, pot presentar problemes d’orientació sense track, encara que un viatger experimentat no tindrà cap problema.

Des del mas Santamaria continuem per la pista que va carenant pel serrat del mateix nom en direcció al Serrat de l’Obaga Negre. En un petit coll anem a la dreta iniciant un bonic descens amb alguns trams més entretinguts, per un territori desprovist de vegetació a causa del devastador incendi de 1998. La manca de les pinedes que l’habitaven ens permet gaudir del relleu i la peculiar orografia de la zona.

Caiem de ple a la vall que erosiona el Cardener i la reseguim en direcció a Cardona. Trobem de nou la riera de Navel que travessem. Just en aquest punt es pot decidir per la variant que adjuntem amb el paquet de tracks i que remunta pel mas Pinell de Pagès fins connectar amb l’inici de la ruta o bé, continuar per la pista que marxa en paral.lel al riu i que recorre la zona minera de Cardona. L’alternativa principal té un problema: cal travessar el riu. Us convidem a veure les fotos per saber a què atenir-se.

Març de 2012

CENTRES D’INTERÈS
Sant Vicenç de de Navel. Sant Esteve del Pujol de Planes. Sant Joan de Montdarn. Santa Maria de Serrateix


ALLOTJAMENTS I RESTAURANTS
http://cardonaturisme.cat/