Berguedà BER 064_El Collet d'Eyna

Card image cap
Cingles de Vallcebre.

El Collet d'Eyna — Sant Climent de la Torre de Foix — Castell dels Moros — Sant Corneli — Vallcebre — El Collet d'Eyna
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Mines de Carbó & Dinosaures.

Una ruta de bones panoràmiques dels relleus de l?Alt Berguedà complementades amb vistes que abasten les comarques veïnes del Vallès o el Bagés i, sobre tot, un viatge en el temps que ens parla i relaciona els dinosaures que habitaven aquesta zona i la mineria del carbó, que era el suport econòmic de la comarca fins poc mes de la meitat del segle XX.

Travessem la riera de Saldes, GR per pista que s?enfila costeruda per la vall delimita...
Mines de Carbó & Dinosaures.

Una ruta de bones panoràmiques dels relleus de l’Alt Berguedà complementades amb vistes que abasten les comarques veïnes del Vallès o el Bagés i, sobre tot, un viatge en el temps que ens parla i relaciona els dinosaures que habitaven aquesta zona i la mineria del carbó, que era el suport econòmic de la comarca fins poc mes de la meitat del segle XX.

Travessem la riera de Saldes, GR per pista que s’enfila costeruda per la vall delimitada pel puig del Buc i els Cingles de la Torre de Foix. Quant sortim de la vall i guanyem el pla ens sorprèn agradablement l’esplèndida vista de l’ermita romànica de Sant Climent i la casa forta de la Torre de Foix amb el cims nevats, al seu darrera i reforçant la bucòlica postal paisatgística, del Puigllançada, Comabona i Cadí.

Desfem un tram de camí per anar a buscar el GR amb l’objectiu d’arribar a Sant Corneli trepitjant el mínim d’asfalt i visitar durant el trajecte dos centres d’interès: el Castell dels Moros i Sant Salvador del Jou, ubicats al capdamunt de la cinglera que domina la vall del Llobregat. El camí no és uniforme i en els llocs on es perd la traça està ben senyalitzat. Es pot fer tot en bici excepte un curt tram on cal travessar un torrent, sec, davant uns terrers argilosos i remuntar a peu fins a una torre elèctrica. Res important tot i que al tram a peu li segueix una forta pujada fins a el Jou.

Abans de sortir de la finca del Hotel Familiar el Jou Nature ens arribem a l’indret on hi ha l’ermita romànica de Sant Salvador del Jou i una torre reconstruïda com allotjament al lloc on s’ubicava l’antic Castell dels Moros. Es un bon mirador des d’on contemplar l’entorn més immediat.

Sortim per l’accés al Jou seguint per carretera fins a Sant Corneli, una antiga colònia industrial minera construïda a començaments del segle xx. La colònia de Sant Corneli disposava de blocs de pisos pels treballadors, església, torre de l'amo, cementiri, camp de futbol, mina de carbó, plaça, escola, molí, safareig, cine, hospital (dispensari), etc. La singular arquitectura del poble es complementa, actualment, amb el Museu de les Mines de Cercs, una vivència única per conèixer de primera ma l’antiga activitat mineria del poble. També es pot gaudir d’experiències que et porten molt lluny en el temps al Centre d'interpretació Dinosaures Fumanya -son conegudes arreu les restes de petjades que es van descobrir en una mina de cel obert prop del poble-. La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit.


Enfilem pel camí que duu al Polvorí i, més enllà, deixem a l’esquerra la pista de Figols per anar a buscar el pas que ens permetrà salvar els verticals cingles de Vallcebre que, aparentment, semblen infranquejables. Quan sortim del bosc que s’estén als peus de les parets trobem el Camí vell de Sant Corneli a Vallcebre. Un cop a dalt les panoràmiques son realment excepcionals i un autèntic plaer contemplar-les des del caient de l’abisme: Catllaràs i Puigmal i , més enllà del Pantà de la Baells i de la boira que cobreix el Baix Berguedà, Montseny, Montcau o Montserrat. Pura màgia i un autèntic regal per la vista.

Continuem cap a ponent resseguint la cinglera per un paisatge sorprenentment àrid que ens porta al Pla de Barrufaba, punt on iniciem el descens a Vallcebre, gaudint de les vessants orientals de la Serra d’Ensija i cap al nord, tancant l’Alt Berguedà, el Cadí.



Ens deixem caure enllaçant pistes diverses fins l’estret congost conegut com la Foradada que travessem per un sender que ens deixa a la carretera i, a l’altra banda de la mateixa, comença un sender deliciós que pel marge dret del torrent ens baixa, emboscats, fins una pista des d’on tornem de nou a la carretera. La carretera ens retorna al punt de sortida en un vertiginós descens sobrevolant la profunda riera de Saldes.

Gener de 2022

CENTRES D’INTERÈS
Sant Climent de la Torre de Foix. Castell dels Moros. Sant Salvador del Jou. Sant Corneli i Sant Cebrià.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.elbergueda.cat/