Berguedà BER 056_Bagà

Card image cap
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Serra de Sant Marc. Serra de Colobre

Bagà – L’Estret – Gavarrós – Coll del Forn – Refugi de Rebost – L’Hospitalet de Roca-Sança – Millarès – Bagà
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Volta a les serres de Sant Marc i Colobre

Volta exigent que ens permet connectar a través de Coll de Forn les valls de Grèixer i Riutort ciclant per espais solitaris de gran bellesa als peus dels cims de Penyes Altes, la Tosa i el Puigllançada.

Aquesta ruta es recomanable fer-la en el sentit contrari al de la descripció que donem ja que la pujada a Coll de Forn és més amable fent-la en aquest sentit, és a dir pujant pel refugi de Rebost i baixant a Gavarrós. En p...
Volta a les serres de Sant Marc i Colobre

Volta exigent que ens permet connectar a través de Coll de Forn les valls de Grèixer i Riutort ciclant per espais solitaris de gran bellesa als peus dels cims de Penyes Altes, la Tosa i el Puigllançada.

Aquesta ruta es recomanable fer-la en el sentit contrari al de la descripció que donem ja que la pujada a Coll de Forn és més amable fent-la en aquest sentit, és a dir pujant pel refugi de Rebost i baixant a Gavarrós. En previsió de trobar neu als boscos de Rebost -la ruta és va fer al gener-, vàrem optar per la banda de Gavarrós, molt més assolellada i amb menys probabilitat de trobar neu a cotes baixes.

Des de Bagà sortim pel camí ral que porta a Guardiola de Berguedà, però el deixem quan trobem la pista que puja als Plans de Rotllan, als peus de la serra de Sant Marc. Des dels bonics plans fem un tram en direcció a Brocà fins a connectar, a l’alçada del gran mas de Clarà, amb una pista que ens porta fins a Can Companyó.

Al mas continuem per una pista herbosa que s’endinsa als prats i que ens permet enllaçar amb un petit sender que ens baixa fins al mas en runes de Vilella, des d’on, per antigues pistes i corriols, ens permet arribar a l’Espelt. Tot el tram és ciclable, entretingut i sempre engrescador.

Baixem a la vall de Riutort, on trobem la pista que puja al petit nucli de Gavarrós, concentrat bàsicament al voltant de la bonica ermita de Sant Genís. La tranquil·litat que es respira en aquesta vall amaga un passat no gaire llunyà ple del tràfec de la fàbrica de ciment que hi havia prop de l’Estret i de la mina de petroli que es trobava a l’entrada de la vall.

En els primers compassos de la pujada passem pel costat de l’antiga Mina de Petroli de Riutort, un exemple únic de l’esforç per trobar or negre a l’interior de les muntanyes berguedanes. Continuem engorjats en la profunda vall fins al mas en runes de l’Estret. El mas deu el seu nom a l’espectacular tall que la lenta però efectiva erosió del riu ha modelat entre la serra de Colobre i el Montderm.

A partir d’aquí la pista entra a la vall de Gavarrós, que veiem enlairat uns centenars de metres més amunt, als peus dels vessants de la Tosa i el Puigllançada, que s’enlaira com un gegant damunt nostre. La pista fins al nucli remunta fortament amb trams de pendents considerables i esgotadors. Sortosament els més costeruts estan encimentats.

Arribant a Gavarrós deixem la pista que hi duu per una que marxa a l’esquerra i que ens puja fins a Coll de Forn. Més trams exigents amb fort pendent posen a prova la nostra fortalesa damunt la bicicleta. Per contra, a mesura que guanyem alçada l’espectacle de l’entorn que ens envolta creix exponencialment i ens permet gaudir de grans panoràmiques de cims i serres aparentment llunyanes.

A coll de Forn continuem per la pista que baixa al refugi de Rebost. Ara l’espectacle és un altre. Durant la baixada al fons de la vall de l’Hospitalet, desfilen davant nostre les serres i cims prepirinencs que tanquen l’Alt Berguedà: Serra d’Ensija, el majestuós Pedraforca, la presència del Cadí amb el Comabona i les abruptes i impressionants parets calcàries de les Penyes Altes del Moixeró. Un paisatge colpidor que ens fa petits.

Des del refugi arribem al bonic mirador del Coll de la Gavarra, des d’on iniciem una ràpida baixada entre espessos boscos fins al mas de l’Hospitalet de Roca-sança, ubicat al peu del camí ral que des de Baga portava a la Cerdanya i construït com a un hospital o hostal per acollir vianants, pelegrins i malalts al segle XIII.

Des d’aquest punt es pot tornar directament a Bagà, però us aconsellem remuntar un curt tram de la carretera de Coll de Pal per descobrir el bucòlic paratge on s’emplaça la masia de Millarès; ubicada en un petit pla damunt del Torrent de les Rovires, ens ofereix les millors vistes de la part més agresta de la Serra del Moixeró.


Gener de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Mina de Petroli de Riutort. Santa Maria de Roca-sança

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.baga.cat/municipi/turisme.htm